Tunnettu sotilas – runoteos Mannerheim-ristin ritareista (2023)

Joni Pirinen
Lahti 2022
Kadettikunta ry
Lehtisepät Oy
ISBN 978-952-69804-4-7 (kovakantinen)
ISBN 978-952-69804-5-4 (PDF)

***

Majuri Joni Pirisen kirjassa Tunnettu sotilas Mannerheim-ristin ritarien tarinat kerrotaan kansallisrunoilija Runebergin tapaan runomittaan personoituna. Kirja ei toista ristin saajien osalta esitettyjä virallisia perusteita, vaan pyrkii kertomaan aidoista, oikeasti eläneistä, inhimillisesti tunteneista ja sodan kokeneista yksilöllisistä ihmisistä, jotka taisteluiden äärimmäisissä olosuhteissa osoittivat poikkeuksellista toimintaa.

 

Mannerheim-ristin saajien kohdalla on aiemmin perusteltu hyvin monella tapaa sitä, mikä sai nämä miehet yltämään tavanomaista mittavimpiin tekoihin. Yhteistä nimittäjää ei ole löytynyt. Tunnettu sotilas sellaista omalta osaltaan tarjoaa. Tuo yhdistävä tekijä on ihmisen herkkyys.

 

Ritarinimityksen sota-aikana sai 191 suomalaista miestä. Marskin ritarit ovat olennainen osa suomalaista sankaritarinaa, josta Suomen kansa saa olla kiitollinen erityisesti näinä aikoina, jolloin sota riehuu jälleen Euroopassa. Kerran kohtalomme oli sama.

 

Teos tarjoaa täysin uuden lähestymistavan suomalaiseen sotahistorian tarkasteluun. Kirjaa ei ole kirjoitettu tutkimuksena, mutta tekstissä voi olla myös tutkimuksellista, jopa uutta tietoa. Kirja on ensisijaisesti faktoihin perustuva kaikki vapaudet sisällään pitävä taideteos. Kirjan voi lukea vähintään kolmella eri tavalla: tekstitettyinä tarinoina, rytmitettyinä runoina tai sovitettuina lauluina. Jokainen teksti (runo) on suomalaiseen musiikkiin sovitettua. Teos toimii siis myös arvoituskirjana niille, jotka hakevat kirjasta edellä mainittujen ulottuvuuksien lisäksi uusia.

***

Kirjan PDF-versio on luettavissa tästä linkistä ja digi-versio tästä linkistä.