Maailman muutos ja Suomi (2011)

Jyväskylä 2011
Pekka Visuri
ISBN: 978-951-0-37678-2

Kaksi maailmansotaa ja niitä seurannut kylmä sota alkoivat 1900-luvulla Euroopasta ja aiheuttivat sille suurta tuhoa. Kun Euroopan tilanne vihdoin rauhoittui, maailmanpolitiikan painopiste oli jo siirtymässä muualle.

Suuri kysymys 2000-luvun alussa kuuluu: kuinka läntinen Eurooppa – ja Suomi sen mukana – kykenee sopeutumaan maailmanpolitiikan ja -talouden uusien valtakeskusten syntyyn ja erityisesti Aasian suurvaltojen nousuun?

Suomen johtaviin turvallisuuspolitiikan tutkijoihin lukeutuva Pekka Visuri tarkastelee tässä teoksessa kylmän sodan päättymisen jälkeistä kansainvälisen politiikan kehitystä ja sitä, miten Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on reagoinut globalisaatioon ja muihin elinoloihimme vahvasti vaikuttaviin ilmiöihin.

Maailman muutos ja Suomi on valaiseva yleisesitys maailman ja Euroopan muuttumisesta sekä kehityksen logiikasta. Perehtymättä näihin perusteisiin on mahdotonta ennakoida tulevaisuutta ja käyttää hyväksi sen tarjoamia mahdollisuuksia. Kirja on tarkoitettu opiskelijoille sekä kaikille Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksistä kiinnostuneille.

Teos liittyy Kadettikunnan tuottamaan Maailman muutos ja Suomi -verkkosivustoon (linkki). Projektissa tuotettiin lisäksi opettajille tarkoitettu multimedia-CD.