Keisarillinen Suomen Kadettikoulu (2003)

Jyväskylä 2003
J.E.O Screen ja Veli-Matti Syrjö
ISBN: 951-31-2875-X

Yleisesti tiedetään, että marsalkka Mannerheimin sotilasura alkoi jo viistoistavuotiaana Haminan kadettikoulussa, josta hänet erotettiin joitakin vuosia myöhemmin kurinpidollisista syistä. Autonomian aikaan koulusta valmistui kaikkiaan toistatuhatta upseeria joista 211 yleni kenraaliksi. Viel jatkosodassa 1941-1945 Suomen armeijassa palveli 30 Haminan koulua käynyttä kadettia, tunnetuimpina Mannerheimin lisäksi kenraalit Rudolf Walden ja V.P. Nenonen.
Koulu loi pohjan myös monen monituiselle siviiliuralle. Haminan kadetit sijoittuivat miltei kaikille mahdollisille elmänaloille. Heitä toimi hallinnon johtopaikoilla sekä autonomian aikana että itsenäisessä Suomessa. Haminan kadeteissa on tiedemiehiä ja valtiomiehiä, liikemiehiä ja suurliikemiehiä, pikku- ja suurvikamiehiä, maatalouden harjoittajia, opettajia, toimittajia, juristeja, lääkäreitä, taiteilijoita, runoilijoita, näyttelijöitä, merenkulkijoita, pappeja, ammattiurheilijoita ja monia muita.

Keisarillinen Suomen Kadettikunta on kattava kuvaus maineikkaan oppilaitoksen vaiheista, toimintatavoista ja jälkivaikutuksesta. Samalla se on eräänlaista salattua kulttuurihistoriaa. Sata vuotta sitten lakkautettu kadettikoulu on myös merkittävä kappale 350-vuotis-juhliaan
viettävän Haminan kaupungin historiaa.