Taas Raumall’

35. Merikadettikurssi on ainakin sikäli outo joukko, että se on valmistumisensa jälkeen vuodesta 1966 kokoontunut joka vuosi jonkinlaiseen vuositapaamiseen. Joukko on tietysti levinnyt ajan myötä kuka minnekin, mutta sehän on vain rikkaus.

Olemme saaneet kokoontua Helsingin, Turun, Kirkkonummen ja Suomenlinnan lisäksi muun muassa Porvoossa, Tampereella, Espoossa, Vantaalla, Lappeenrannassa ja nyt jo toisen kerran Raumalla. Alkuvuosina myös lapset olivat mukana, ja silloin matkattiin jopa Tukholmaan. On tietysti ollut myös yhteisiä tapahtumia muiden puolustushaarojen eli 50. Kadettikurssin kanssa. Aina ovat myös puolisot tai avecit olleet mukana, eli mistäköhän tämä kertoo?

Vaikka ryhmä ikääntyy ja neljä meistä on jo siirtynyt purjehtimaan väljemmille vesille, me haluamme pitää yhtä niin kauan kuin Sillanpäätä lainaten ”yksikin mies on pystyssä”. Syksyllä 2018 sain ilon ja kunnian ryhtyä valmistelemaan tämän vuoden tapahtumaa ja päätin aloittaa ottamalla yhteyden Riku Petteri Räsäseen eli RPR Group -konserniin.

Vaikka eräs keskeinen lähtökohta oli muistaa edesmenneitä kurssiveljiä sekä Raumalla että Mynämäellä, halusimme elää myös nykypäivää ja katsoa tulevaisuuteen. Niinpä heti hautausmaakäynnin, sankarihaudan ja komentaja Kari Merilän muistohetken jälkeen saimme kaupunkijunalla ajellen kuulla raumankielisen huippuoppaan selvityksen kaupungin meneillään olevista projekteista.

Mielenkiintoisin kohde tässä mielessä oli Poroholman vapaa-ajan keskus, jossa saimme kattavan esityksen, ei pelkästään Raumanmeren juhannuksesta, vaan myös monenlaisista tarjolla olevista palveluista. Koska paikalla oli sotilaita, esittely päättyi, kuinkas muuten Lönnström-yhtiöiden Ammus-Sytytin Oy:n keskeiseen asemaan sotiemme vaikeimpina aikoina.

Kierros sai arvoisensa päätöksen torin laidassa sijaitsevassa Julkkis Galleriassa, jossa Teuvo Salminen itse esitteli karikatyyrejään ja päätti tapaamisen soittamalla yllättäen ikivanhalla, ruttuisella torvella Mårtensonin ”Jurmon”. Ja hienosti soittikin!

Tukeuduimme hotelli Vanhaan Raumaan ja sen ravintola Kalatorin kabinettiin. Majapaikkana suosittelemme.

Seuraavana päivänä eli helatorstaina ajoimme omilla autoilla Mynämäen Karjalan kirkkomaalle, jossa laskimme kukat ja vietimme hiljaisen hetken kurssiveljemme, kommodori Seppo Sareliuksen haudalla.

Seuraava, viimeinen kohde, oli Turussa Merikeskus Forum Marinum, jossa toimitusjohtaja, kommodori evp Tapio Maijala esitteli uusimpia näkymiä ja nautimme lounaan ravintola Göranissa.

Vuoden kuluttua tapaamme Lappeenrannassa kadettiveli Manne Granin vastatessa järjestelyistä.

 

Pekka Tuomisalo
Kadetti 705me