35. Merikadettikurssi Raumalla 22. – 23.5.2014

Pienehkö kurssimme on ollut aktiivinen kokoontumalla lähes joka vuosi ja aluksi nämä tapaamiset koskivat koko perheitä. Lapset muistavat vieläkin laivaristeilyjä sekä talvitapahtumaa Pohjois-Kaarelassa. Järjestelyvastuu on kiertänyt ja saattanut meidät yhteen eri puolilla Suomea. Nyt oli allekirjoittaneen vuoro toimia taas isäntänä ja päätin viedä kurssiveljet ja -sisaret Raumalle.

Kunnianosoitus sankarihaudalla Rauman vanhalla hautausmaalla aloitti monipuolisen ohjelman. Siitä oli luontevaa suunnata kävelykierros Vanhan Rauman kohteisiin päätyen Pyhän Ristin kirkkoon, missä saimme seurakunnan toimesta opastuksen. Sitten oltiinkin jo iltapäivän puolella ja ajoimme Petäjäksen vanhalla huvila-alueella sijaitsevaan Villa Tallboon buffet-lounaalle. Jälkiruoan aikana ravintoloitsija Maila Sinersaari kertoi tämän upean huvilan vaiheista ja kiitollisina voimme onnitella häntä kulttuuriteoksi luokiteltavasta menestystarinasta. Kulttuurin merkeissä palasimme Vanhaan Raumaan taiteilija Kerttu Horilan luo. Luonnollista kokoa olevissa naivistisissa teoksissaan hän kuvaa ihmistä, naisia ja miehiä, tarkalla katseella, taitavin käsin, voimalla, lämmöllä ja oivalluksella, mutta myös salaisuuksia säilyttäen. Kuten Rauman taidemuseon amanuenssi Henna Paunu toteaa, siinä onkin taiteen, ja elämän ydin. Vanhan Rauman osuus päätettiin kuuluisassa Kontion kahvilassa.

Seuraava kohde oli Poroholman leirintäalue ja venesatama, josta olin järjestänyt vesibussikuljetuksen Kuuskajaskarin linnakkeelle ja edelleen Kylmäpihlajan majakalle. Heti alkuun oli ilo todeta, kuinka alueet olivat täälläkin siistiytyneet sitten viime näkemän. Ehkä koko retkemme eksoottisin yksityiskohta oli yöpyminen majakan majoitushuoneissa. Sitä ennen nautimme maittavan ilta-aterian alakerran ravintolassa.

Helteisen kaunis kevätsää jatkui seuraavanakin päivänä, kun palasimme mantereelle ja kokoonnuimme kaupungintalolle, missä apulaiskaupunginjohtaja Tomi Suvanto kertoi sekä perusasiat että ajankohtaiset haasteet. Vielä saimme tutustua Rauman Merimuseoon, joka poikkeaa maamme muista merimuseoista nimenomaan merenkulun opetuksen museona.

Entisen merikoulun tiloihin on koottu ja tyylikkäästi esillepantu edustava kokoelma alan opetusvälineistöä ja muuta aineistoa. Tämän jälkeen oli aika suunnata retkemme viimeiseen kohteeseen. Nautimme lounaan Vuojoen Kartanon upeissa tiloissa ja saimme asiantuntevan opastuksen sekä selvityksen tästä Björkenheimien suvun pääkartanosta.

Kun vielä oli päätetty, että vuoden kuluttua kokoonnutaan Raaseporissa, oltiinkin valmiit lähtemään kotimatkalle.

Pekka Tuomisalo