Kurssitiedote 3/2019

Tämän vuoden kesätapaaminen Tammisaaren pääpiirteisellä alueella on onnistuneesti ohi. Veljemme Uffe oli tehnyt erittäin mittavat ja upeat järjestelyt Dragsvik-palvelustoveriensa Mikon, Skraban (Blunkka), Jounin ja Karin kanssa. Yhteyshenkilönä varuskunnan suuntaan, järjestäjänä, kuljettajana ja baarimikkona toimi erittäin ansiokkaalla tavalla kapteeniluutnantti Marko Nieminen. Heille kaikille mitä parhaimmat kiitokset!

Tapaamiseen osallistui kaikkiaan 25 veljeä ja lisäksi Karin puoliso Tanja, jotka kaikki saivat nauttia erittäin mielenkiintoisesta ja täysipainoisesta ohjelmasta sekä kerrassaan upeasta illasta Upseerikerholla. Tapaamispäivä oli myös Teikarin taistelijoiden ja Rannikkojääkäripataljoonan perinnepäivä, joten tapasimme siellä myös entisiä kouluttajia ja muita tuttuja; mm Tapio Partanen ja Pekka Kujasalo.

Tapaaminen aloitettiin majoittumisella Uudenmaan prikaatin Pioneerikomppanian tiloissa, varusmiehet olivat tehneet hienoa työtä. Sen jälkeen nautittiin maittava lounas Muonituskeskuksen tiloissa.

Mielenkiintoinen ja korkeatasoinen ohjelma aloitettiin Upseerikerhon tiloissa, jossa prikaatin komentaja, kommodori Arvi Tavaila esitteli prikaatinsa, jolla kuullusta päätellen menee hyvin, niin koulutuksen kuin kehittämisen ja kansainvälisen toiminnankin kannalta. Esityksen päätteeksi hän näytti kotiutuneiden varusmiesten laatiman rap-videon, jonka perusteella oli helppo havaita prikaatissa vallitseva hyvä ja luottamuksellinen henki. Kieliongelmista huolimatta jätti video erittäin positiivisen vaikutelman.

Komentajan puheenvuoron jälkeen Uffe esitteli Upseerikerhon historiaa ja perinteitä, sekä erityisesti Dragsvikin kerholla noudatettavia käyttäytymissääntöjä. Uskoakseni niitä myös noudatettiin. Dragan kerhohan on paikka, joka huokuu joukko-osaston historiaa ja perinteitä. Valitettavasti tämäkin kerho on lakkautusuhan alla. Prikaatin upseeristo, niin entinen kuin nykyinenkin pitää tiivistä yhteyttä, mikä sekin osoittaa tällaisen pienen joukko-osaston väen yhteishenkeä ja yhteenkuuluvuutta.

Uffen esityksen jälkeen opettaja ja historioitsija, FM Sture Lindholm kertoi vapaussodan jälkeen perustetun Dragsvikin sotavankileirin historiasta ja niistä kauheuksista, joita siellä tapahtui lähinnä ruoan puutteen ja sairauksien vuoksi, varsinaisia teloituksiahan oli vain 13. Vankileirille suljettiin myöhemmin suomalaisia kommunisteja ja muita vasemmistolaisia ja leiri saikin 1920-luvulla kutsumanimen ”Tammisaaren yliopisto”. Mielenkiintoinen ja sävähdyttävä esitys, josta voidaan lukea lisää hänen kirjoittamastaan kirjasta ”Vankileirihelvetti Dragsvik”, jota Lindholmilla oli kerholla myös myytävänä.

Kahvitauon jälkeen siirryimme tutustumaan prikaatin perinteisiin Perinnekukkulalle, Kapteenin Puustellin ympärille muodostettuun kokonaisuuteen. Tämän esitteli meille perusteellisesti evl Risto Lindgren, prikaatin patteriston komentajanakin toiminut upseeri ja paikallisen kenttätykistökerhon monivuotinen puheenjohtaja ja aktiivi. Alueelle on kerätty suuri määrä prikaatin ja sen perinnejoukkojen esineistöä, rakennettu korsu- ja komentotiloja sekä kerätty lisäksi mittava kokoelma kenttätykkejä, uusimmista voi mainita mm. 122H63 ja 130K54.

Veljesillallinen nautittiin Upseerikerholla, jonne kokki oli loihtinut kerrassaan mainion ja herkullisen illallisen. Kokki ja tyylikkäät tarjoilijat olivat kaikki varusmiehiä. Illallinen nautittiin perinteisellä tavalla snapsilaulun ja Dragsvikin veljien (ja muidenkin) muistelujen kera. Skraba aloitti muistelut jo Kapteenin puustellissa kertoen mm lapsuudestaan Dragsvikin varuskunnassa. Ilta kerholla venyi melko pitkäksi, muisteltavaa ja ajankohtaisistakin asioita keskustelua riitti aina pikkutunneille saakka.

Lauantain aamupalan jälkeen lähdimme Hangon rintamamuseoon, joka on perustettu talvisodan rauhanteossa luovutetun Hankoniemen vuokra-alueen rajalle. Tämäkin museo on lähtenyt yksityisten veteraanien hankkeesta. Sinne on kerätty mittava määrä esineistöä, niin lahjoituksena saatua kuin maastosta kerättyäkin materiaalia. Prikaatin entinen komentaja, eversti evp Karl-Gustav Storgårds esitteli museon ja sen yhteyteen rakennettuja laitteita. Museolta siirryimme vielä Harparskogiin Mannerheimin kivelle, paikalle, jossa Marski tarkasti Hangon rintamalla jatkosodassa taistelleet joukot. Lopuksi tutustuttiin vielä Irma-korsuun, jonka massiivisen rakennelman meille esitteli erinomaisesti paikallinen opas.

Ohjelman jälkeen päätimme kokoontumisen mainioon lounaaseen Tammisaaren rantaravintola Knipanissa.

Laadin tapaamisestamme lyhyen tarinan Kylkirauta- lehteen, johon Matti toimittaa kuvan/kuvat (kuvat tapaamisesta myös tämän tiedotteet lopussa).

Kurssikokous pidettiin Kapteenin Puustellissa. Työjärjestys oli perinteinen ja sen pohjalta tehtiin muutama päätös, joista tärkeimmät olivat Kummikurssin asiat, 50-vuotisjuhlamme ja ensi vuoden tapaaminen. Viime mainitun järjestää veljemme Pentti kollegoineen Tampereella ensi vuoden elokuun jälkimmäisellä puoliskolla. Ohjelmaan tulee sisältymään mm vierailu Pirkkalassa Satakunnan lennostossa. Tarkempi päivämäärä ja alustava ohjelma tiedotetaan syksyn kuluessa.

Viime syksynä aloittaneen kummikurssimme tiimoilta kaksi asiaa; päätimme kerätä varoja kurssimme tilille kummikurssin päättyessä (juhlavuotemme 2021 alkusyksy) luovutettavaa stipendiä varten. Tavoitteeksi asetettiin 2000€. Sitä varten toivomme jokaisen kurssiveljemme lahjoittavan 50€ vaikkapa kahdessa tai kolmessa erässä. Karttunut stipendi tullaan luovuttamaan yhdessä koulun johdon kanssa valitsemallemme kadetille. Kertyneen rahamäärän riittäessä voimme keskustella jatkossa myös siitä, palkitsemmeko stipendillä kadetin jokaisesta puolustushaarasta.

Pyydän stipendeiksi kohdistettavia suorituksia kurssimme tilille FI16 1572 3500 1579 95/Kurssi 55/Jarmo Peltola. Tilisiirtoon tulee merkitä maininta ”stipendirahasto”. Kerään stipendien lahjoittajista oman listansa.

Toinen kummikurssiin liittyvä asia on syksyn tapaamisemme. Pyrimme siihen, että voisimme tutustua kadetteihin esimerkiksi jonkin Santahaminassa tapahtuvan harjoituksen yhteydessä ja samalla ajantasaistaa tietomme kurssin koulutusohjelmasta ja -tavoitteista. Kadettiveljemme Jussi Saressalo on luvannut valmistella tätä tapaamista tavatessaan koulun johtoa lähitulevaisuudessa.

Jussi valmistelee myös 50-vuotisjuhlaamme, joka järjestetään keväällä 2021 lähellä valmistujaisajankohtaamme. Tarkoituksena on kokoontua Santahaminassa, järjestää tavanomaiset karakulaatiot koulun esittelyineen ja nauttia juhlaillallinen Kadettikoulun ruokalassa. Kurssikokouksemme aikana rouville järjestetään omaa ohjelmaa. Tapaaminen on ajateltu toteuttaa yksipäiväisenä ja neuvotella edullinen yöpymismahdollisuus Helsingin ulkopuolelta tuleville.

Tällä erää ei tämän enempää, kiitän vielä kerran Uffea ja muita isäntiä hienosta tapaamisesta, osallistujia mukavasta seurasta ja pahoittelen niiden puolesta, jotka eivät tällä kertaa päässeet paikalle.

Kaikille kuitenkin kera läheistenne mitä mainiointa kesää, terveyttä ja muutoinkin kaikkea hyvää!

Terveisin, Jami
040 503 7240, peltola.jarmo1(at)gmail.com tai jarmo.peltola(at)luukku.com

Kuvia kesätapaamisesta