Kadettivääpeli Matti Savonjousen kurssikirje joulukuussa 2018

Kurssikuulumisina:

– todettiin joukostamme siirtyneen aavemmille ulapoille kaksi veljeämme. Pajalan Jukka muisteli Veikko Karttusta ja Rase kurssimme kuopusta Visamon Juhaa.
– tervehdyksensä olivat lähettäneet Airi ja Eero Simola, Suden Kyllikki, Desi Sivula, Innasen Rexi, Heikkilän Mikko ja erittäin sairas Nykäsen Pepe,
– aikanaan meitä valmistui 83. Laskujeni mukaan ilmanalaisiin on siirtynyt 40, vahvuutemme 43.

Kurssimme rahatilanne on 1920 euroa. Kiitos Perinteidemme Isoisän kurssikirjojen lahjoitusten. Se tietää 45 euroa/ kurssilainen.

Kun me olimme vuosikausia palveluksessa 24/7 kuulimme kerrankin nyt mitalin toista puolta ”Me Too” koelentäjän ja kenraaliluutnantin vaimoa Terhi Tollaa: Tällaista se on ollut – vuosien varrelta. Ei taistelijaparina – vaan siipikoneena. Terhi kertoi elämästään vaimona ja perheen emäntänä mielenkiintoisesti ja herkästi. Mieleen jäi monen lentäjäveljen menehtyminen ja miten päivän töihin lähtö alkoi suudelmalla!

Kesällä valitsimme 60-vuotistyöryhmään Perinteiden Isoisän, Kymäläisen, Pajalan, Arjavallan, Kinnarin ja Pirkko Lumpeen. Nyt täydensimme ryhmää ilmakadetti Tollalla. Ehkä 2019 Kadettikoululla tapaamme kadettiaiheisia sattumuksia kertoen ja laulaen? Heitäpä juhlaryhmälle idiksiä: *Miesten ”mainetekoja” ja ”vaimojen valituksia” eli 1-2 h mokija, huumor- ja tähtihetkiä SOTILASURALLA (3-4 min/hlö).

***

Nykäsen Pepen hautajaisissa Uudessakaupungissa 15.12.2018 kurssimme kukat laskivat Kinnarit ja Kymäläisen Lauri. Muistotilaisuudessa Tollan Pepe piti lämminhenkisen veljespuheen.

Kun viimeisen kerran puhuin Nykäsen Pepen kanssa puhelimessa, totesin että vaikka meidän sotilasuramme eivät palvelusaikana Kadettikoulun jälkeen ollenkaan käytännössä sivunneet toisiaan, niin kadettikurssiveljenä Pepe on ollut erittäin läheinen, avulias – todella hyvä!

Kaipaavin terveisin, Matti Savonjousi

Alla lainauksena Helsingin Sanomissa julkaistu muistokirjoitus kadettiveli Pertistä.

”TIEDUSTELUPÄÄLLIKKÖ JA VIRKAMIES”

Kenraaliluutnantti, ekonomi Pertti (Pepe) Nykänen kuoli 22. marraskuuta Turussa 81- vuotiaana. Hän oli syntynyt 30. heinäkuuta 1937 Viipurissa.

Lapsuuteen ja nuoruuteen kuuluivat toistuvat muutot eri varuskuntien välillä upseeri-isän palveluspaikkojen vaihtuessa, kunnes perhe asettui Uuteenkaupunkiin. Siellä Nykänen solmi 1960 avioliiton jo kouluaikana tapaamansa Leena Heikkalan kanssa. Perheeseen syntyi kolme lasta: Riitta, Mikko ja Timo.

Nykäsen ura oli kolmivaiheinen. Hän toimi lentoupseerina ja lennoston komentotoimiston päällikkönä Satakunnan lennostossa 1957–1961. Vuonna 1961 hän siirtyi Ilmavoimien esikuntaan. Vuosina 1963–1969 Nykänen suoritti ekonomin tutkinnon ja kävi Britanniassa kaksi esikunta-alan esiupseerikurssia.

Toinen vaihe Nykäsen uralla alkoi 1969 hänen siirtyessään Pääesikunnan tiedusteluosastolle. Käytyään Sotakorkeakoulun Nykänen suoritti yhdysvaltalaisen Industrial College of the Armed Force -kurssin vuonna 1975. Hän toimi Ilmavoimien esikunnan tiedustelutoimiston päällikkönä kesään 1976, jolloin hänet nimitettiin Suomen sotilasasiamieheksi Lontooseen ja Haagiin. Palattuaan Suomeen Nykänen toimi vuodesta 1980 alkaen Pääesikunnan tiedustelutoimiston päällikkönä ja sen jälkeen tiedusteluosaston päällikkönä. Nykänen suoritti ensimmäisenä suomalaisena korkean tason strategista puolustusta käsittelevän RCDS-kurssin Englannissa1984. Puolustusvoimien tiedustelupäällikkönä Nykänen toimi 1987–1990.

Vuonna 1990 Nykänen määrättiin kenraalimajurina puolustusministeriöön osastopäälliköksi, mistä alkoi hänen sotilasuransa kolmas vaihe. Aluksi hän toimi sotilasasiainosaston (puolustuspoliittisen osaston) päällikkönä ja kenraaliluutnantiksi ylennettynä 1994–2000 ministeriön kansliapäällikkönä.

Nykänen oli erinomainen sanankäyttäjä ja mukaansa tempaava puhuja: Hänen englannin kielen taitonsa oli hioutunut huippuunsa yli seitsemän vuoden aikana englanninkielisissä maissa. Hänen neuvonsa ja aina ystävällinen asenteensa tasoittivat tietä toimialan työntekijöille, joiden toiminnan tukemiseen Nykänen oli aina valmis.

Tiedustelupäällikkönä ja myöhemmin puolustusministeriön korkeana virkamiehenä hän avasi monia uusia kanavia kansainvälisessä yhteistyössä. Nykänen oli verkottunut maailmanlaajuisesti ja hänen tuttavapiiriinsä kuului useiden maiden korkeinta johtoa. Pertti Nykäsen hyvään johtamiseen kuului antaa tilaa alaisille. Tyylillään hän osoitti vankkaa luottamusta alaisiinsa.

Yrjö Viitasaari, Erkki Laukkanen ja Jukka Knuuti
Kirjoittajat ovat Pertti Nykäsen työtovereita.”

***