Joululounas 4.12.2018

Tämän raportin teksti on – kursiivilla lisättyä osaa lukuunottamatta – Martti Keskitalon kirjoittama ja Anneli Keskitalon valokuvin varustettu.

Kadettiveljet kokoontuivat jo totutusti vaimojen ja leskirouvien kera Suomalaiselle Klubille tapaamaan toisiaan ja syömään jouluisia ruokia. Kaikkiaan meitä oli 18 henkeä, ilmoittautumisjärjestyksessä Barbara, Antero, Anneli ja Martti, Marjatta ja Kalevi, Riitta ja Pertti, Marjatta ja Veikko, Irmeli ja Allan, Rose-Marie ja John, Eine, Helena sekä Stina ja Ilppo.

Kadettivääpelin tervetulotoivotuksen jälkeen vietimme hiljaisen hetken tänä ja viime vuonna kuolleiden veljien Veijo Rutanen, Ari Iisakkala, Kauko Laakso, Elja Puranen, Arvi Hiltunen, Harry Halme ja Stig-Björn Ulfsson muistoksi.

Esko Nieminen oli muistellut YK-palvelusaikaansa ja joulun viettoa Siinain korvessa vuonna 1976 päiväkirjassaan. Eskon itsensä ollessa Helga-vaimon sairastumisen vuoksi poissa, ”puuropuhe”-osan luki Martti Keskitalo:

”Sitten tuli joulu.

Jaoimme tervehdyskierroksen pataljoonaupseerin kanssa. Itse aloitin kierroksen Helga mukanani syrjäisimmästä tarkkailupisteestä, johon pohjoisen suunnasta saapuivat myös pataljoonan pappi ja Vesa Yrjölä. Muistutin tervehdyksessäni poikia siitä, että tallomme nyt kaikki Vapahtajamme jalanjäljissä. Pyysin välittämään omaisille kiitokseni niistä monista tervehdyksistä joita olin saanut – ilmeisesti vastauksena joulukirjeeseen, jonka olin lähettänyt kaikille omaisille Suomeen. Lauloimme lopuksi pari joululaulua,  jonka jälkeen kierros jatkui.Kun saavuimme kuudennelle asemalle, jouduimme ajamaan miekkaportin läpi, jonka muodostivat Murjaanien kuningas (operaatio-osaston päällikkö Matti Kuusi) ja Knihti ( kapteeni Huhtanella). Etenemisemme pysäytti tähtipoika Mänki (alikersantti Mikkonen). Eteen astui Kuningas Herotes (sotilasmestari Kurki). Tonttupajan (operaatio-osaston) päivystävät tontut olivat järjestäneet kierroksen siten, että vastakkaiseen suuntaan asemia kiersivät Matti Kuusen harjoittamat Tiernapojat.

Pantiin esitys pyörimään ja sen perään oma osuutemme, jonka päätteeksi joimme kahvit ja kierros jatkui. Jäljellä oli pari tarkkailuasemaa ja eteläisimmän, 3.K:n tukikohta, jonka omaan jouluun päällikkö oli kutsunut myös rajantakaisen Israelin naapuritukikohdan, Markan väen – saman, joka oli niin tehokkaasti ja tuloksellisesti lennättänyt komppanian teltan palossa vakavasti loukkaantuneen jääkäri Saareksen hoitoon Jerusalemiin. Mieleen jäi komppanian valaistusta myöten ylellinen joulupöytä.

Sen herkkuja emme kuitenkaan jääneet nauttimaan, sillä esikunnan messissä odotti oma joulujuhla, johon ehdimme klo 20.00. Vein perheen messiin, jossa odotti suomalainen jouluateria. Syötyämme läksin itse vielä tervehtimään jääkärimessin väkeä.

Menetin sen johdosta joulupukin käynnin. Palattuani huomasin tunnelman jotenkin muuttuneen. Syy selvisi: Joulupukkia oli ilmeisesti pidetty tarjoilun suhteen liiankin hyvänä, sillä jaettuaan lahjat hän oli yllättäen riehaantunut tekemään ”hakkaraiset”: Oli yht’äkkiä tempaissut komentajan rouvan syliinsä ja painanut kaikkien nähden suudelman suoraan rouvan huulille.
Operaatiotoimiston päällikön suusta kuultiin seuraavan päivän aamupalaverissa ohje: ”Joulupukki pussasi Nenän Helgaa todistajien läsnäollessa. Pyydetään pidättämään tavattaessa.” – On kulunut 42 vuotta. Rikos lienee jo vanhentunut.

Omalta osaltani joulun vietto jatkui vielä jouluyönä. Kello 02.00 iski pykälä kiinni ja siirryin pääportille, jossa tradition mukaan otin vartiovuoron vastaan edelliseltä vartiomieheltä. Jonkin ajan kuluttua tuli tyttäreni Marianna ottamaan kuvia joululahjakamerallaan.

Klo 03.00 siirryin kiertäväksi vartiomieheksi. Tunnin kuluttua vuoro – ja joulu – oli ohi.”

Lounaan aluksi nautimme Akun tarjoaman jouluglögin kurssin pankkitilin piikkiin. Veikko Stark käytti ”perinteiden isän” ominaisuudessa puheenvuoron ja kiitti mm. kadettiveljeyttä ja sen myönteistä merkitystä Eino E Suolahden sanoja siteeraten:”Muistojen palvominen ei suinkaan ole elämän tarkoitus, mutta ilman muistoja ja perinteitä olisi rikkainkin elämä sangen köyhä.”

Aika kului leppoisasti seurustellen pari tuntia kuulumisin menneestä vuodestä, tulevista asioista, terveydentilasta jne, ja päättyen toivotuksiin hyvästä joulusta ja uudesta vuodesta.

Kurssin vuosi alkaa nauttimalla lounas Konstan Möljässä torstaina, 14. helmikuuta klo 16.00. Tilaisuudessa Nenä esittää siihen saakka kertyneet tiedot kurssiveljien vapaaehtoistoiminnan tuloksista luonnoksena ja päätetään koonnoksen profiilista. Tähän mennessä tietoja on lähetetty tai niitä on eri lähteistä kertynyt kymmenestä kurssiveljestä. Tietojen keräys jatkuu.

Kevään seuraavien lounaskokousten ajat ilmenevät näiden kurssisivujemme osiosta ”Tervehdyksiä ja ilmoituksia”. Huom! Mainittuun osioon on aiemmassa ilmoituksessa lipsahtanut väärä päivämäärä.

Nenä