40. Kadettikurssin retki Viroon 16.-17.5.2011

40. Kadettikurssin matkalaiset Vihulan kartanolla 17.5.2011. Vas. Anna-Liisa Innanen, Aura Jylhä-Vuorio, Seppo Vuorio, Veikko Tähtinen, Raija Juurikkala, Aulis Laine, Ritva Poikonen, Jussi Kivelä, Kirsti Perkiönmäki, Raili Sydänmäki, Jarmo Mattila, Pekka Sydänmäki, Helka Kivelä, Reijo Kuusisto, Saara Ahonen, Marja-Liisa Mattila, Raili Mäkipää, Matti Mattila, Seija ja Urpo Mukala, Airi Mattila, Erkki Itkonen, Saara Riikonen, Matti Koskimaa ja Raimo Riikonen.

40. Kadettikurssi eli läheisnimeltään 40. Kuninkaallinen Kaaderirykmentti suoritti juhlamatkansa kartanokierroksen merkeissä Viroon 16.–17.5.2011.

Kurssin operaatiopäällikön, Raimo Riikosen, valmistelujen myötä matka onnistui hyvin kenraaliluutnantti Pentti Lehtimäen asiantuntevalla opastuksella ja Vihdin Liikenteen välineillä.

Kurssilaiset kokoontuivat Länsiterminaaliin ilahduttavan täsmällisesti.

Risteily yli ulapan oli ”keinuttamaton” ja joukkoa kokoava. Bussimatka läpi Tallinnan johti ensin sotilashautausmaalle ja sieltä Pronssipatsaan luo.

Toisen maailmansodan päättymisen juhlallisuudet näkyivät kukkapinoina.

Patsas sopi hyvin ja luontevasti ympäristöönsä eli sinne, mihin se kuuluikin.

Sotilashautausmaalta jatkoimme kartanoreittiä pitkin Kiiun tornille. Se on neljäkerroksinen turva-asunto, jossa nykyisin on myös hyvä likööritarjoilu.

Ylös kiipesivät ne, jotka kykenivät.

Kiiusta ajoimme Kolgan, Palmsen ja Sagadin kartanoiden kautta Vihulan kartanoon. Sinne majoituimme ja siellä tapahtuivat 55-vuotisjuhlallisuudet.

Söimme maittavan illallisen ja kuuntelimme esikuntapäällikkömme Reijo Kuusiston puheen. Illan kuluessa ”runoilijakaaderimme” Urpo Mukala lausui kurssimme iloksi ja erityisesti naisedustajiamme lumoten kauniin runon.

Ohjelmaan kuului myös 55-vuotisjuhlakokous, jolloin valitsimme vanhat johtajat uudelleen jatkamaan kurssin tulevaisuuden suunnittelua ja toteutusta. Erityisen huomion kiinnitimme siihen, että kaadereiden lukumäärän vähetessä puolisot ja lesket täydentävät joukkoamme. Niinpä päätimme kutsua naispuoliset jäsenemme mukaan ”lounaskokouksiin” 1–2 kertaa vuodessa.

Varsinaisen toiminnan pää­tavoitteeksi asetimme 60-vuotisjuhlat. Kaikki toivoivat olevansa silloin mukana. Viimeistä veräjänsulkijaahan ei kukaan tiedä. Välivuosien ohjelmista ja retkistä puhumme sitten lounas­kokousten yhteydessä.

Juhlan pääasia oli kuitenkin oman tuotteen, Multimedia kurssilaisten kadettielämästä ja myöhemmistä elämänvaiheista, julkistaminen. Sen aikaansaamisesta vastasivat ensisijassa Matti Mattila ja Kari Norkola.

Vahvoina sivusta-adjutantteina olivat Erkki Itkonen, Reijo Kuusisto ja nyttemmin jo edesmennyt Veikko Poikonen. Tuote on hieno, ja siitä annettiin asianomaiset kiitokset.

Ilta ja yö päättyivät uuteen aamuun. Aamiaisen jälkeen saimme joukon yhteiskuvaan ja aloitimme paluumatkan. Ensimmäisenä kohteenamme oli Viron Suomen-poikien hautamuistomerkki Metsähautausmaalla. Sinne laskimme kukkalaitteemme seppelenauhoineen: ”Suomen-poikien muistoa kunnioit­taen, Suomen Kadettikoulun 40. Kadettikurssi”. Tapahtuman täydensi Urpo Mukalan lausumana Yrjö Jylhän runo ”Vaienneet voittajat”. Erityisesti mieleen jäivät

sanat: ”Te ette turhaan taistelleet, te ette turhaan kaatuneet, te saitte suurimman voiton: Te voititte veljen veljelleen, te löysitte kansan eksyneen, te, airuet aamunkoiton.” Kävelimme pienen kierroksen virolaisten kuuluisuuksien haudoilla ja jatkoimme kohti Tallinnaa.

Viimeisenä matkakohteenamme oli Miehityksen museo, jossa teimme kierroksen.

Ei mikään kansallisaarre, mutta antoi tuntumaa vaikeisiin aikoihin.

Rauhallinen paluumatka tapahtui operaatiopäällikön suojeluksessa. Satamasta ajoimme tutumpiin maisemiin Marskin patsaan luo, josta erkanimme väsyneinä, mutta onnellisina. Viimeinen bussitaival antoi tilaisuuden laulaa onnentoivotukset lähiaikojen kurssilaispäivänsankareille.

Raimo Riikonen
Kadetti 3550