Rauhan ajan suurin täytti 50 vuotta

Rauhan ajan suurimman eli 51. Kadettikurssin valmistumisesta tuli viime keväänä kuluneeksi 50 vuotta. Kurssi juhli merkkitapahtumaa entisessä opinahjossaan Santahaminassa arvokkain menoin täsmälleen oikeana päivänä 18.3.2017. Juhlapäivä aloitettiin uudessa Santahamina-talossa, jossa Kadettikoulun johtaja eversti Jukka Jokinen antoi erinomaisen selkeän kuvan tämän päivän upseerikoulutuksesta. Muutaman kadetin värikkäät kuvaukset nykykadettien arjesta herättivät asiaankuuluvaa muistelua menneestä. Näiden esitysten jälkeen Seppo Uro käsitteli kurssikronikassaan menneitä vuosikymmeniä, nauratti kuulijoita kadettiaikojen muistoilla ja tiivisti, mitä meistä on isoina tullut. Tämän jälkeen puolisot siirtyivät kapteeni Riku Rostin ja kadettien opastuksella Ritaritalossa olevaan Maanpuolustuskorkeakoulun museoon sekä kahville kadettikerholle.

Kurssiyhdistyksen vuosikokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat rivakasti Lauri Kiianlinnan ja Lasse Härkösen juohevalla johdatuksella. Lauri jatkaa edelleen yhdistyksen puheenjohtajana ja muiksi hallituksen jäseniksi valittiin Rauno Vihriälä, Seppo Uro, Heikki Ylönen ja Lasse Härkönen. Lasse toimii edelleen myös kurssin “pääsihteerinä” ja onkin jo yli kolmen vuosikymmenen ajan huolehtinut kurssin arkiston ylläpidosta. Kummikurssillemme (101.k) päätettiin myöntää stipendi, kotisivumme päätettiin päivittää ja pääkaupunkiseudun lounaskokouksia päätettiin edelleen jatkaa. Seuraava kurssikokous päätettiin pitää ensi vuonna Mikkelissä etelä-savolaisten kaaderiveljien junailemana. Kurssikokousten ohjelmaan perinteisesti kuuluneen Mister J-kilpailun voitti Pekka Luukkainen, joka oli jälleen saapunut juhliin kotoaan Uppsalasta.

Kurssikokouksen jälkeen noudettiin puolisot kadettikerholta ja siirryttiin juhlaillalliselle varuskuntaravintola Ignatiukseen, ts. Kadettikoulun ruokalaan. Ennen illallista hiljennyttiin hetkeksi Sankariaulassa muistamaan niin sodissamme kaatuneita kadettiupseereita kuin myös jo edesmenneitä 62 kurssitoveriamme. Tilaisuudessa puhui kadettivääpelimme Ilkka Hollo ja harrasta tunnelmaa loi sellotaiteilija, professori Marko Ylönen sellosoolollaan. Juhlaillallisen isännän Lauri Kiianlinnan tervetulotoivotusten ja kuohuviinilasillisen jälkeen siirryttiin parinkymmenen hengen pöytiin, jotka pääpiirtein oli koottu simppukurssin joukkuejakoa soveltaen. Ennen illallista saatiin vielä nauttia musiikkineuvos Seppo Hovin musiikkiviihdettä, jonka hän oli koonnut ajankohtaisen Suomi 100-teeman ympärille. Kadettiveli Heikki Hultin ja Seppo Hovin hieno operettiduetto oli mainio yllätysnumero. Leijona Cateringin maittavan illallisen aikana kurssin kouluttajan puheenvuoron käytti entinen puolustusvoimain komentaja kenraali Gustav Hägglund. Hän muistutti kuulijoita siitä, kuinka hyvin Suomi on itsenäisyytensä aikana menestynyt. Kurssin perinteiseen illallisohjelmaan kuuluivat luonnollisesti Pekka Kujasalon puhe naiselle ja vahvennetun kaaderikvartetin serenadit. Esko Rytkyn “pakollinen” viihdetuokio illan päätteeksi sai riemukkaan vastaanoton, niin kuin aina ennenkin. Kurssijuhlaan osallistui yhteensä 120 henkeä, joista kauimpaa saapui Kalevi Hukkanen. Hän toimii edelleen YK:n virkamiehenä Ugandan Entebbessä. Kanssamme oli ensi kertaa myös muutamia edesmenneiden kadettiveljien puolisoita.

Seppo Uro, kuva Jaakko Mure