Joululounas 10.12.2019

Lounaspöydässä vasemmalta Erkki Hietamäki, Anneli Keskitalo, Antero Karvinen, Martti Keskitalo, Eine Puranen, John ja Rose-Marie Björkell, Barbara Rutanen, Esko ja Helga Nieminen.

Vuoden viimeinen tapaaminen Suomalaisessa Klubissa jätti läheisen tunnelman ohella runsaasti miettimisen aiheita. Lähes puolet ilmoittautuneista jäi saapumatta hyvin perusteltujen syiden vuoksi. Suurin osa niistä liittyi äkkiä esiin tulleisiin sairastumisiin tai väsymykseen. Moni saattoi myös ounastella jokavuotisen influenssa-aallon saapumista. Rokotteita oli jo otettu.

Syksyn tapahtumista puhuttelevin oli Jorma Kalevi Usvan poismeno. Sen voidaan iästä huolimatta sanoa tulleen yllätyksenä, olihan kurssiveli tullut varsinkin viimeisten vuosien kuluessa tutuksi säännöllisistä retkeily- ja kalastusharrastuksistaan, jotka olivat kaikkien tiedossa ja pitäneet miehen hyvässä vireydessä, josta todisteeksi jäi ilmoittautuminen joululounaalle ensimmäisten joukossa.

Kurssi kunnioitti Kalevia kadettivääpelin muistopuheella ja hetken hiljaisuudella, jonka jälkeen kuultiin useita muistumia. Siunaus tapahtui Vantaan Pyhän Laurin kirkossa, jossa kurssia edusti Esko Nieminen. Jyrki Usva, Kalevin poika, on tekemässä tilausuudesta kuvakoostetta. Linkki sen sivuille kerrotaan kurssille koosteen valmistuttua. Muistokirjoitus ilmestynee Sotilasaikakauslehden helmikuun numerossa.

Kurssistamme on nyt elossa 23 kadettia alkuperäisestä 69:stä – joihin olen lukenut mukaan myös muutama viikko ennen todistusten saamista lento-onnettomuudessa menehtyneen Esko Nurmisen, koska hän oli käytännössä jo kurssin suorittanut ja In Memoriam julkaistiin kurssijulkaisu Kalvan sivuilla.

Joululounaalla ilahdutti erityisesti rouvien Eine Puranen ja Barbara Rutanen läsnäolo, joka todisti halukkuudesta jatkaa vuosikymmenien mittaista yhteydenpitoa sekä Lappeenrannasta saapuneen ”etäispäätteen” Erkki Hietamäen saapuminen, vaikka Rauni-rouva ei tällä kertaa päässyt mukaan. Se on jättänyt muistiin nyt jo kymmeniin tilaisuuksiin yltäneiden juhlien ja merkkipäivien kirjon. Monet niistä kertautuivat nytkin, varsinkin kahdenvälisissä muisteluissa juhlapöydän ääressä. John Björkell kiitti lounaan järjestäjiä.

Yhdessäolo jatkuu ja kurssin seuraava lounas syödään Konstan Möljässä torstaina, 16.1.2020 klo 16.00.

Kadettivääpelin kanssa on sovittu, että silloin keskustellaan yksityiskohtaisemmin kevään ja kesän ohjelmista, joten toivomme runsasta läsnäoloa ja mielipiteiden ilmaisuja myös niiltä, jotka eriävät voi tulla mukaan. Rokka ja pannukakku odottavat.

Nenä