Helsingin kadettipiirin tiedote 1/2020

Helsingin kadettipiirin puheenjohtajan tervehdys

Kadettikunnan 99. toimintavuoden teemana on ”Kadettiupseerit yhteiskunnan palveluksessa”. Olemmepa vakinaisessa palveluksessa, reservissä, eläkkeellä tai erossa vakinaisesta palveluksesta, olemme palvelemassa yhteiskuntaamme. Meidän koulutustamme, osaamistamme sekä työtämme arvostetaan enemmän kuin itse usein huomaammekaan. Suomalaiselle luonteenpiirteelle on ominaista vaatimattomuus, emmekä mekään korota itseämme kovin helposti. Kun huolehdimme omista asioistamme ja tehtävistämme, niin hyvä on. Kadettiupseerit voisivat kyllä hieman amerikkalaiseen tapaan joskus kehaista omaa osaamistaan ja kokemustaan, olla näkyvämminkin esillä yhteiskunnassa. Mieluummin siis hyvässä kuin huonossa. Huono esimerkki kantaa valitettavan pitkälle ja sen tuoma negatiivinen julkisuus vaatii aikansa korjautuakseen. Kadettikoulussa opitaan upseerin arvomaailmasta tärkeimmät ja niitä perinteitä noudattaen olemme parhaiten yhteiskunnan palveluksessa. Onneksemme meidän arvostuksemme on vankalla pohjalla.

Olen toiminut Helsingin kadettipiirin puheenjohtajana jo viisi vuotta ja katson, että vetäjää on nyt hyvä vaihtaa. Kiitän piirimme jäseniä hyvästä yhteistoiminnasta ja aktiivisesta osallistumisesta piirin toimintaan. Erityisesti kiitokseni kohdistuu nuoreen ja nuorekkaaseen hallitukseemme, jonka uudet ajatukset tuovat väriä toimintaamme. Kadettipiirin tehtävänä on ylittää kurssirajat ja antaa upseeristolle mahdollisuuden ammentaa mahdollisimman laajasti kokemuksia ja siten myös voimaa sekä vanhemmista kaadereista että nuoremmista kaadereista. Virta vie molempiin suuntiin.

Toivotan seuraajalleni eversti Timo Pöystille onnea ja menestystä hienossa tehtävässä yhteiskuntamme parhaimmiston kanssa. Samalla toivotan hyvää joulua ja mitä parhainta uutta vuotta 2020 jäsenistöllemme ja heidän perheilleen.

Eversti Hannu Aikio

 ***

Kadettiupseereita yhdistävä aate on voimanlähde, jonka varaan voi rakentaa minkä tahansa toiminnan. Kadettitoveruus on testattu sodissa ja sen väkevyyden voi jokainen tuntea tänäkin päivänä – ainakin omissa kurssitapaamisissa. Isänmaan eteen tehty pyytetön työ on luonut kadettiupseeristolle arvostetun aseman yhteiskunnassamme. Perusta on siis kunnossa.

”Jokaiselle jotakin” on hyvä ohjenuora jäsenistölle ja toiminnalle missä tahansa vapaaehtoistoimintaan perustuvassa yhdistyksessä. Pyydän vanhempia kaadereita jakamaan kokemuksiaan ja osaamistaan nuoremmille. Kannustan samalla myös nuorempia kadettiveljiä ja -sisaria rohkeasti esittämään uusia näkemyksiä ja ideoita Suomen suurimman kadettipiirin toiminnan kehittämiseksi. Jos kadettipiirin toiminta ei nyt tunnu tarjoavan Sinulle sopivaa muotoa tai tapahtumaa, mitä sitten pitäisi mielestäsi järjestää? Tuo ideasi kadettipiirin hallituksen tietoon.

Kiitän eversti Hannu Aikiota ja muita hallitustyön jättäneitä yhteisen asian eteen antamastanne arvokkaasta panoksesta. Tästä on hyvä jatkaa. Hyvää joulua ja uutta vuotta 2020.

Eversti Timo Pöysti

***

Helsingin kadettipiirin kevään 2020 tapahtumakalenteri

Ilmoittautumiset tapahtumiin tehdään Susanna Tuonoselle: susanna.tuononen(at)mil.fi ja / tai p. 0299 530 156, ellei toisin ole mainittu.

Kadettikunnan 99. vuosipäivää juhlitaan perjantaina 24.1.2020 Helsingin kadettipiirin järjestämissä, Kadettikunnan tukemissa iltajuhlissa Santahaminassa kello 18.00 alkaen. Illallisen jälkeen meitä tanssittaa ja viihdyttää Kaartin Soittokunnan varusmiesbändi. Omavastuu 50€ per osallistuja. Ilmoittautumiset Susanna Tuonoselle viimeistään perjantaina 11.1.2020. Ilmoittautuessa mainittava avecin tiedot ja mahdolliset erityisruokavaliot. Tarkemmat lisätiedot ilmoituksesta lehden sivuilla.

Varsinaisena juhlapäivänä, maanantaina 27.1.2020, Helsingin kadettipiirin ja Kadettikunnan edustajat laskevat seppeleen Hietaniemen hautausmaalla klo 09.00. Paikalla ovat myös Kaartin soittokunta ja Kaaderilaulajat. Ei kuljetuksia keskeisestä sijainnista johtuen. Ei erillistä ilmoittautumista.

Jääkiekko-otteluihin järjestettäneen lippuja myös kevätkaudella. Jäsenistöllä läheisineen on mahdollisuus päästä laadukkaisiin urheilutapahtumiin Kadettipiirin tarjoamilla lipuilla erikseen ilmoitettuina tapahtuma-ajankohtina. Seuraile sähköpostiasi.

Helsingin kadettipiirin sääntömääräinen kevätkokous torstaina 19.3.2020 klo 16.30 pidetään Pääesikunnassa. Tilaisuudessa kuullaan ennen kokousta mielenkiintoinen esitelmä. Ennen esitelmää on kahvitarjoilu. Ilmoittautumiset Susanna Tuonoselle viimeistään torstaina 12.3.2020. Ilmoittautuneille lähetetään kokousaineisto ja tarkennukset sähköpostilla ennen kokousta. Ei kuljetuksia keskeisestä sijainnista johtuen.

Viini- ja tapakulttuuritilaisuus torstaina 2.4.2020 Upseeritalolla Katajanokalla klo 18.00 alkaen. järjestetään suuren suosion ja yleisön pyyntöjen johdosta. Tutustumme samoihin ruokiin sopiviin erityyppisiin viineihin komentaja evp Erkki Naskin johdolla. Omavastuu 30€ per osallistuja. Ilmoittautumiset Susanna Tuonoselle viimeistään torstaina 26.3.2020. Ei kuljetuksia keskeisestä sijainnista johtuen.

Kadettikunnan kevätkokous perjantaista lauantaihin 24.-25.4.2020 Turussa ja Säkylässä. Katso tarkemmat tiedot Kylkiraudasta ja Kadettikunnan internet-sivuilta.

Nuorten upseerien tapahtuma toukokuisena lauantaina. Osallistumme Vantaan ExtremeRun -juoksutapahtumaan. Tarkoituksena on kerätä oma joukkue ja haastaa pääkaupunkiseudun muut viranomaiset mukaan. Tapahtuman jälkeen on tarkoitus kokoontua viranomaisten kesken saunomaan ja verkostoitumaan. Suunnitteilla on myös muita nuorten upseerien tapahtumia. Seuraile sähköpostiasi.

Kadettipiirin Kesäretki lauantaina 8.8.2020 Hamina Tattooseen järjestetään avec-matkana kadettipiirin jäsenille ja heidän puolisoilleen. Päivän ohjelma: linja-autokuljetus lähtee Fennia-talon edestä klo 10.00. Lounas nautitaan Haminan Upseerikerholla klo 12.00. Marssishow alkaa Bastionilla klo 14.00. Kuljetus on Helsingissä klo 20.00 mennessä. Omavastuu, 70€ per osallistuja, kerätään linja-automatkan aikana. Varaa mukaasi käteistä rahaa. Ilmoittautumiset Susanna Tuonoselle viimeistään torstaina 9.7.2020.

Green Card kurssit kesäkuussa viikoilla 23-25. Aikaisempien vuosien tapaan kadettipiirin jäsenillä on mahdollisuus suorittaa Green Card Tuusulan golfklubilla kesäkuussa järjestämillä kursseilla. Tiedustelut ja ilmoittautumiset suoraan golfklubilta p. 020 734 9050.

XXII Kaaderigolf 11.8.2020 pelataan Tuusulassa, Tuusulan Golfklubin kentällä. Tapahtuma järjestetään tällä kertaa yksipäiväisenä, joten osallistumiskynnys on matalampi. Tapahtuman tarkemmat tiedot ilmoittautumisohjeineen julkaistaan kesäkuun Kylkiraudassa, Kadettikunnan Internet-sivuilla sekä jäsenpostitse. Lisätietoa Kaaderigolfista antaa majuri, liikuntaneuvos Risto H. Luukkanen p. 0400 458 565.

Syyskauden jäsentiedote ilmestyy kesäkuun Kylkiraudassa. Seuraathan myös piirimme sähköisiä jäsentiedotteita. Tarkennuksia tapahtumiin sekä ilmoittautumismuistutukset lähempänä tapahtumia lähetetään sähköpostitse. Jos sähköpostisi ei ole vielä Kadettikunnan tiedossa, välitä se toimistolle sabina.krogars(at)kadettikunta.fi lisättäväksi tietoihisi.

Voit seurata piirin ja kadettikunnan toimintaa Facebookin kautta sekä Kylkiraudan verkkolehdestä.

Helsingin kadettipiirin syyskokouksessa torstaina 21.11.2019 valittiin Helsingin kadettipiirin hallitukseen vuodelle 2020 seuraavat henkilöt:

– Ev evp Timo Pöysti, Puheenjohtaja
– Evl evp Jukka Haltia, Varapuheenjohtaja
– Kom Mikko Sistonen, Jäsen (PE)
– Maj evp Risto H. Luukkanen, Jäsen
– Komkapt Kari Laakko, Rahastonhoitaja (PE)
– Kapt Maria Hokkanen, Jäsen (KAARTJR)
– Kaptl Tuomas Tammisto, Sihteeri (RMVK)
– Kaptl Jussi Ahokas, Jäsen/Tiedottaja (RPR)
– Ltn Miika Collan, Jäsen (LSMV)
– Ltn Lauri Mattila, Jäsen (KAARTJR)

***

Avoin kutsu luennoitsijapooliin

Miellätkö itsesi nuoreksi ja sanavalmiiksi upseeriksi, jolla on hyvä tarina kerrottavana omasta sotilasurasta? Me haluamme sinut, sillä Helsingin kadettipiirin luennoitsijapooli uudistaa toimintastrategiaansa ja kutsuu mukaan uusia innokkaita esitelmän pitäjiä!

Luennoitsijapoolin toiminta keskittyy yhä jatkossakin pääkaupunkiseudun peruskoulu- ja lukioikäisten maanpuolustustietouden lisäämiseen. Aikaisemmin annoimme koulun vapaasti päättää esitelmän aiheen, mutta saamamme palautteen ja kokemusten myötä olemme havainneet, että oppilaita todellisuudessa kiinnostaa nuorten upseereiden pitämät esitelmät, joissa he ovat kokemusperäisesti kertoneet omasta varusmiespalveluksestaan, koulutuksestaan ja työurastaan. Siksi jatkossa tarjoamme kouluille vain esitelmiä, joissa esitelmöitsijä esittelee omaa palvelushistoriaansa, koulutustaan ja työuraansa Puolustusvoimissa tai Rajavartiostossa. Nyt tarvitsemmekin juuri nuoria upseereita liittymään pooliin, jotta koulujen kysyntään voidaan vastata.

Luennoitsijapoolille tulee myös esitelmäpyyntöjä Kadettikunnan kautta, jossa yhteisöt ja yhdistykset pyytävät esitelmöitsijää tilaisuuksiin. Nämä pyynnöt toteutetaan poolin kautta, mikäli esitelmän pitäjä saa vapaasti valita esitelmänsä aiheen. Tarkoitus on keventää taakkaa ja madaltaa kynnystä lähteä pitämään esitelmää vieraalle joukolle. Useimmilla hieman kokeneemmilla upseereilla on yksi tai useampi aihe, jonka parissa he ovat töissä uurastaneet ja mahdollisesti pitäneet siitä esitelmiä jo aikaisemminkin. Tutusta aiheesta on helppo käydä pitämässä esitelmiä useampaankin otteeseen. Siksi tarvitsemmekin pooliin edelleen myös kokeneempia upseereita.

Mikäli olet kiinnostunut kertomaan omasta palvelusurastasi kouluissa tai sinulla on valmiita esityksiä sinulle tutusta aiheesta, olet lämpimästi tervetullut luennoitsijapooliin! Ilmoittautumisen pooliin voit tehdä vapaamuotoisella sähköpostilla osoitteeseen helsinginkadettipiiri(at)kadettikunta.fi.

Vapaaehtoisuudestasi kiittäen,

Kaptl Petri Lehtinen
Luennoitsijapoolin ylläpitäjä