53. Kadettikurssi vieraili Tikkakoskella ja Peurungassa

53. Kadettikurssin kuluvan vuoden tutustumiskohteena oli Tikkakoskella toimiva Ilmasotakoulu. Kokoontumisajojen päätepisteenä oli Länsirannan pysäköintialue, johon saavuimme 18.5.2017 kello 10.30 mennessä. Paikalle tuli 23 kurssiveljeä ja 18 puolisoa. Vierailun aluksi oli mahdollisuus tankata torstain perinneruokaa varuskuntaravintola Luonetissa tai nauttia sotilaskodin antimista.

Tutustumisemme Ilmasotakouluun alkoi joukko-osastoesittelyllä, jonka piti vierailumme isäntänä toiminut everstiluutnantti Tuukka Karjalainen. Esityksen perusteella sai selkeän kuvan siitä, miten monipuoliset koulutustehtävät Ilmavoimien puolustushaarakouluna toimivalla Ilmasotakoululla on vastuullaan, kun asiakaskunta muodostuu palkatusta henkilökunnasta, reserviläisistä ja varusmiehistä. Esittely oli mielenkiintoinen ja isäntämme saikin vastata tuon tuosta kuulijoiden mieliä askarruttaneisiin kysymyksiin. Tämä vaihe päättyi lyhyeen kierrokseen koulutuskeskuksen tiloissa.

Ilmasotakoulun esittelyn jälkeen siirryimme bussilla lentokentälle, jossa tapasimme koulun johtajan, eversti Kimmo Hyvärisen. Sitten vuorossa oli omaan tahtiin tutustuminen Ilmavoimien kalustoon ja koulutustoimintaan. Mielenkiintoista nähtävää oli paljon, sillä kyseisenä torstaina vietettiin Ilmavoimien avoimien ovien päivää ja väkeä oli paikalla todella runsaasti. Iltapäivän päätteeksi saimme seurata upeaa lentonäytöstä.

Vierailumme toisena kohteena oli kylpylähotelli Peurunka. Ajotehtävän alkuosuus sinne oli vaativa, sillä kaikki Tikkakosken ulosmenotiet olivat täynnä yleisötapahtumasta pois pyrkiviä ajoneuvoja. Majoittumisen jälkeen ohjelmassa olivat kurssikokous ja poikien sauna. Osa mukana olleista leideistämme käväisi tässä välissä kylpylässä ja nautti sitten Sepon tarjoamasta kuohujuomasta. Yhteinen illallinen ravintola Peurankellossa alkoi kello 20.30. Illanvieton aikana Kalevi Reiman testasi tietojamme pienen kilpailun avulla. Perjantaina aamiaisen jälkeen tutustuimme Peurungan historiaan ja nykypäivään. Sitten palasimme Tikkakoskelle, jossa tutustuimme asiantuntevan ja asiansa hauskasti esittäneen oppaan johdolla Suomen Ilmavoimamuseoon. Museokierroksen jälkeen vuorossa oli paluu kotiin.

Kiitän kurssitoimikuntamme puolesta kaikkia mukana olleita hauskasta yhdessäolosta. Erityiskiitoksen ansaitsevat vierailuisäntämme everstiluutnantti Tuukka Karjalainen sekä paikalliset yhteyshenkilömme Raimo Ranta ja Raimo Rastas. Kiitän myös Seppo Vertasta sponsoroinnista sekä Reijo Piiraa tapaamisen käytännön järjestelyistä. Tavataan seuraavan kerran 3.8.2018 Haminassa.

Jouko Kivimäki, kadetti 5298