Kurssitapaaminen Santahaminassa 21.4.2018

”Näin ei voi jatkua!!” jyrisi kenraali Kadettikoululla

Kadettikurssin 62 ja Merikadettikurssin 46 valmistumisesta tuli kuluneeksi 40 vuotta 22.3.2018 ja huhtikuun lopulla (21.4.2018) kokoontui runsaan 70 hengen joukko juhlistamaan asiaa tuttuun paikkaan, Santahaminaan. Juhlajoukossa oli kadettiveljiä mukana 45, loput avec-vieraita.

Syksyllä 1975 kaikkiaan 130 simppua (keski-ikä 21,3 vuotta) astui ensi kerran Kadettikoulun tiloihin, runsaan 2,5 vuoden kuluttua 116 kaaderia (keski-ikä 23,8 v.) olivat valmiita palvelemaan Puolustusvoimia ja Rajavartiolaitosta nuorina upseereina, luutnantteina. Ja jotta saa kuvan siitä, millaisiin ikäluokkiin me kuulumme: 19 kurssilaista on syntynyt ennen Helsingin olympialaisten avajaisia, yksi kurssilainen syntyi olympiakisojen aikana ja loput 96 olympiahuuman päätyttyä.

Kurssin aikana yksi kadettiveli menehtyi traagisessa lento-onnettomuudessa palvelustehtävän aikana, kurssin päättymisen jälkeen on kuollut 9 kadettiveljeä. Kurssin vanhin kaaderi on ehättänyt ylittää jo 70 ikävuoden rajan, nuorimmat ovat loppuvuoteen 2018 saakka vielä 62 vuoden ikäisiä. Kurssijuhlapäivänä numeraalinen keski-ikä oli ehtinyt jo kivuta lukemaan 63,9 vuotta – henkinen keski-ikä on (tietenkin) huomattavasti alhaisempi.

Santahaminan 40-vuotisjuhlatapahtumaa edettiin perinteisin menoin: tulokahvit juhlasalissa, seppeleenlasku Sankariaulassa, hiljainen hetki edesmenneiden kadettiveljien muistolle, yhteiskuvaus. Ja perinteisin menoin myös jatkettiin: maisteriosaston johtaja eversti Jukka Aihtia kertoi nykypäivän kadettikoulutuksesta miesjoukolle ja naiset saivat tilannekatsauksen naisista Puolustusvoimissa ja MPKK:n opiskeluissa, sen tarjoilivat Ritaritalolla kapteeni Riku Rosti ja kadetti Anna Korhonen. Kiitokset heille esityksistä!

Kurssikokouksessa päätettiin seuraavasta kokoontumisesta (avec) reilun vuoden kuluttua heinä-elokuussa 2019 Raaseporin Tammisaaressa ja samalla tehtiin myös päätös 45-vuotistapaamisesta Hämeenlinnan Hauholla (avec) vuonna 2023. Kaikkien kurssilaisten tavoittamiseksi päätettiin ylläpitää yhteystietoluetteloa ajan tasalla.

Juhlasalissa nautitun maukkaan päivällisen yhteydessä kuorokadetti Markku Heinonen esitti kohdeyleisölle hyvin sopivan Juha Tapion laulun ”Kaksi vanhaa puuta” ja viimeinen vielä palveluksessa oleva kadettiveli, rajakadetti Jaakko Kaukanen piti asianmukaisen vakavan ja samalla humoristisen puheen. Jos paikalla olisi ollut ns. klikkiotsikon tekijä, hän olisi otsikoinut tekstin: ”Näin ei voi jatkua!! Rajapäällikkö takoi nyrkkiä pöytään.” Ja olisi muuten ollut ihan oikeassa.

Samalla Jaakko Kaukanen kiitti kaikkien läsnäolijoiden puolesta Pertti Salmista, joka pääosin vastasi 40-vuotisjuhlatapahtuman onnistuneista valmisteluista.

Päivällisen jälkiruokajuomien jälkeen poriseva ja puliseva joukko siirtyi tuttuihin Kadettikellarin tiloihin jatkamaan porisemistaan ja nauttimaan kellarin juomatarjoiluista. Puheensorinasta päätellen paljon oli asiaa kerrottavana ennen paluukuljetuksen aikaa.

Ilpo Määttänen, kadetti 6205
yhteystietojen ylläpitäjä
ilpo.maattanen(at)seutuposti.fi