83. Kadettikurssi ja 66. merikadettikurssi 22 vuotta

Tavoitteena oli kokoontua kadettikurssimme 20-vuotisjuhliin kesällä 2020, mutta pandemian takia tapahtuma siirtyi vuodelle 2022.  Järjestelytoimikunnan työ on aina haastavaa, mutta tällä kertaa se taisi olla vielä normaaliakin työllistävämpää. Odotettua juhlatilaisuutta jouduttiin siirtämään useaan otteeseen ja perumaan jo tehtyjä tilavarauksia. Oman lisämausteen toi vielä Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja lopullinen päätös tilaisuuden järjestämisestä tehtiin vasta toukokuun alussa.  Lopulta kaikki 10.-12.6. mukaan päässeet kuitenkin varmasti yhtyvät vanhaan ja osuvaan fraasiin; hyvää kannatti odottaa.

Tapahtuma alkoi perjantaina Suomenlinnassa, jonne oli kutsuttu kaikki kurssilla aloittaneet. EVP osallistujia oli mukana ilahduttava määrä ja monien kohdalla edellinen tapaaminen ajoittui viime vuosituhannelle. Tapahtumapaikkana oli Merisotakoulu, jossa Merisotakoulun johtaja eversti Tuomo Mero esitteli koulun toimintaa merellisessä ja historiallisessa ympäristössä. Maailman suurimman puulämmitteisen saunan löylyissä ajatukset palasivat kadettiaikaan viime vuosituhannelle. Samassa teemassa jatkettiin ruokailun merkeissä läheisessä aliupseerikerhona ja naisvankilanakin toimineessa Bastion Bistrossa.

Lauantaiaamuna hiljennyttiin muistelemaan vuonna 2014 edesmennyttä kurssiveljeä Marko Rauhalaa Kellonummen hautausmaalla. Iltapäivän kurssikokouksessa päätettiin suuntaviivat ja periaatteet seuraavaan kokoontumiseen sekä kurssin yhteiseen toimintaan.

Päätapahtumaa vietettiin lauantai-iltana Santahaminassa, jonne myös puolisot oli luonnollisesti kutsuttu. Iltajuhlaan osallistui lopulta 84 henkilöä, joten osallistumismäärää voidaan pitää hyvänä huomioiden, että kyseessä oli kesän kiireisimpiä viikonloppuja. Päivällisen yhteydessä esiintyneen kurssin kadettikuoron esiintyminen jäi varmasti kaikkien mieleen, vaikka viimeisestä yhteisharjoituksesta olikin useiden yhteensattumien vuoksi kerennyt kulua hetki. Juhlapuheissa korostettiin yhteishengen ja nostalgian lisäksi myös ajankohtaisia aiheita ja kaikille oli selvää, että kadettilupaus on maailmanpoliittisen tilanteen myötä ajankohtaisempi kuin koskaan aikaisemmin palvelusurallemme. Kansainvälisen yhteistyön laajeneminen ja tärkeys konkretisoituivat osuvasti virolaisten kadettiveljien puheenvuoroissa, olihan kurssimme ensimmäisiä, joissa myös eteläisen maanpuolustusalueen veljet olivat mukana. Mukana juhlissa oli myös Titta Lindqvist, ensimmäinen Kadettikoulun suorittanut ja upseerin virkaan nimitetty nainen.

Sunnuntaina oli ohjelmassa vielä vapaamuotoinen kokoontuminen niille, jotka paikalle pääsivät ja halusivat nauttia loppuun asti koko viikonlopun kestäneestä lämpimästä ja kauniista Helsingin säästä. Iso kiitos kaikille osallistujille tai muulla tavalla kurssitapaamista tukeneille sekä kurssitapaamisen toimikunnalle ja erityisesti sen puheenjohtajalle, Evl Petri Huoviselle tämänkin projektin saattamisesta maaliin.

Janne-Matti Peltola
Kadetti 6127