35-vuotias 54. Kadettikurssi risteili Tukholmaan

Kurssijuhla toteutettiin yleisön pyynnöstä laivaristeilynä Tukholmaan. Juhlatapahtuma aloitettiin kuitenkin perjantaina 13.5. perinteisellä kunnianosoituksella Kadettikoulun sankariaulassa, missä laskettiin kadettivääpeli Antti Iivosen johdolla kukkalaite sodissa kaatuneiden kadettiveljien muiston kunniaksi.

Viking-linen terminaaliin kokoontui joukko vanhemman keski-iän saavuttaneita upseereita yhä nuorekkaina säilyneine puolisoineen. Matkanjohtaja Timo Vitikainen ja järjestelyt hoitanut Tuomo Jantunen jakoivat kaikille tunnistetuille kadettiveljille matkaliput ja niin 54. kadettikurssin 35-vuotisjuhlaristeily pääsi alkamaan coctailtilaisuudella laivan discossa. Kun kuulumiset oli vaihdettu ja lastenlapset laskettu oli vuoro kurssipäivällisen ja perinteisen kurssikokouksen. Silli piti perinteisen, nyt jo oikein paperille kirjoittamansa puheen naisille (on sitten seuraavalla kerralla dementian jo lähestyessä helpompi jälleen pitää).

Kurssikokouksen alussa kadettivääpeli Antti kertasi kuluneen viiden vuoden tapahtumia todeten kurssin rivivahvuuden pienentyneen valmistuneista 102 upseerista yhdeksällä. Edellisen kokouksen jälkeen se kuitenkin on säilynyt ennallaan eli tuoni ei ollut temmannut ketään viiden vuoden aikana. Kurssi on saanut viisivuotiskaudella kaksi liikuntaneuvosta, Tuomo Jantusen ja Esa Haapalan. Palveluksessa on edelleen kolme kadettiveljeä (Pertti Malmberg, Hanno Strang ja Esa Tarvainen). Heistä Esa kertoikin tuoreimmat kuulumisen puolustusvoimista, joista voitiin johtopäätöksenä todeta, että mikään ei ole niin kuin silloin ennen hyvinä aikoina.

Kaukaisin poissaolevien kadettiveljien tervehdys tuli Svantelta Nigaraguasta. Luigi toi tilaisuuteen poissa olevien rajamiesten terveiset lisäksi luettiin kymmenkunnan muun veljen tervehdys ja uskottava selitys poissaololleen.

Keskusteltiin myös kurssikokousten rytmin tiivistämistä kolmeen vuoteen. Lopputulokseksi tuli kuitenkin avec-tilaisuutena pidettävät viisivuotiskokoukset, seuraava vuonna 2010 ja välivuosina järjestettävät ”poikaporukkakokoukset”, seuraava vuonna 2007.

Kurssitoimikunta valittiin jatkamaan tehtävässään eli siihen kuuluvat edelleen Antti Iivonen, Bjöna Kjellberg, Timo Vitikainen (rahuri), Pertti Malmberg ja Pekka Rapila.

Lauantaina kävimme tervehdyskäynnillä kuninkaanlinnassa. Vartionvaihdon alku myöhästyi ja kun Maddekaan ollut päässyt muilta kiireiltään meitä opastamaan, joutui Bjöna ruotsinkielentaitoisena hankkimaan meille ammattitaitoiset oppaat, joiden johdolla Ruotsin kuninkaanlinnan ja kuningassuvun historia avautui aivan uudelta kantilta. Ostosten jälkeen palattiin laivaan ja käsiteltiin eräs kurssikokouksen tärkeimmistä kohdista, nimittäin käynnistettiin kurssin oman historiikin työstäminen tavoitteena julkistaa kaikkien aikojen paras kurssihistoriikki vuonna 2010, jolloin kurssimme täyttää 40 vuotta ja olemme kaikki varmasti reservissä. Kirjan nimikin on jo valmiina: ”Viimeinen testaamaton kadettikurssi – ja sen kyllä huomaa”. Jouko Mattila oli laatinut luonnoksen kirjan jäsentelyksi. tarkoitus on, että mahdollisimman moni kadettiveli osallistuisi kirjan sisällön luomiseen. Kirjan kokoavaan toimikuntaan valittiin kadettivääpeli Antti Iivonen (pj), Jouko Mattila (toimittaja), Martti Haavisto ja Pekka Rapila. Aselajien ja puolustushaarojen yhteyshenkilöiksi valittiin Kari Siljander (jv), Jouko Alasjärvi (kt), Pekka Pulkkinen (it), Hanno Strang (rt), Kari Melleri (pion), Matti Koponen (vi), Jussi Korhonen (ilmav), Erkki Pöyhiä (meriv) ja Seppo Ravantti (rajav). Nyt kaikki siis kirjoittamaan muisteluksia kadettikurssista ja kaivamaan arkistoistaan kurssikuvia. Niitä voi lähettää Pekka Rapilalle, os. Kadettikunta ry, Eino Leinon katu 12 E 64, 00250 Helsinki 25 tai sähköpostitse pekka.rapila(at)kadettikunta.fi, puh. 09-490932 tai 050-5160661 tai Jouko Mattilalle, osoite Haapakuja 6, 04260 Kerava tai sähköpostitse uudenmaan.svp(at)sotaveteraaniliitto.fi, puh 050-3437144. Kurssin seuraavassa välikokouksessa 2007 tarkastellaan kurssikirjan jäsentelyä ja sisältösuunnitelmaa.

Päivällisen jälkeen oli vapaata seurustelua ja askel veti yökerhon parketille. Oli nimittäin ravintolan miestarjoilija paljastanut nukkumaan haikailleille voimistelijaneitokaisille, että kannattaa mennä yökerhoon, koska siellä on kadettikurssi tanssittamassa. Ja pitäähän kadettiupseerin aina huutoon vastata olihan kyseessä kadettikurssin ja kadettien kunnia.

Sunnuntaiaamuna Helsinkiin rantautui tyytyväinen joukko jälleen nuortuneita kadetteja, joiden mielestä risteily kurssimatkamuotona oli onnistunut ratkaisu.

Kadettiterveisin kadetti 5457