61. Kadettikurssin ja 45. Merikadettikurssin vuositapaaminen Hämeenlinnassa 29.3.2019

Paikka ja aika: PSPR, Panssarimuseo ja Verkatehdas, n. klo 08.50 – 15.30

Tilaisuuden järjestäjät: Lauri Toivanen, Markku Tuominen, Tenho Keso ja Jouni Äijälä.

Osallistujia 30 kurssiveljeä: Alafuzoff Georgij, Huttunen Raimo, Häkkinen Risto, Joutsen Timo, Juntunen Seppo, Kaakinen Risto, Kallio Reino, Karumaa Antero, Lairio Timo, Keso Tenho, Leinonen Voitto, Liikola Juha-Pekka, Liesinen Kalle, Niitynperä Tapio, Niemensivu Olli, Pennanen Jukka, Rantanen Jukka, Rekola Kari, Riutta Pertti, Pussinen Seppo, Saarimäki Kaarlo, Suutarinen Timo, Toivanen Pekka, Toivanen Lauri, Tuominen Markku, Wahlgren Pekka, Vainio Kai, Varjonen Olli, Äijälä Jouni, Öller Gustav (Ilmavoimat 4, Merivoimat 6, Maavoimat 20).

PSPR:n portilla Late otti vastaan tulijat, antoi ohjelman ja Hämeenlinnan kartan ohjaten ajoneuvot tuloryhmittäin odotusalueelle, josta muut järjestäjät vetivät autoryhmän kerrallaan PSPR:n koulutushallille. Sotilaskotisisaret tarjosivat aamupalaa, jonka jälkeen simulaattoriluokkaan.

Prikaatin komentaja, eversti Kari Nisula piti tyylilleen uskollisena erittäin hyvän yleisesityksen ”PSPR tänään”. Esityksestä ilmeni organisaation, koulutuksen ja välineistön modernisointi ja paluu valmiuden jokahetkiseen ylläpitoon. Hän esitteli myös uuden komentajan, eversti Tero Ylitalon, jonka kanssa poistuivat esityksen jälkeen tehtäviensä vaihtoparaatiin.

Insinöörimajuri Lasse Lahdenmaa esitteli simulaattorien toimintaa käytännön esimerkein johtajakoulutuksessa aseistuksineen mallinnetussa virtuaaliympäristössä ja komentaja- ja esikuntasimulaattoria (KESI) mm. juuri Norjassa olleen harjoituksen tilannekuvilla koulutushallissa.

Siirryttiin panssarimuseolle, jossa museonjohtaja,everstiluutnantti Simo Hautala esitteli perusteellisesti mielenkiintoisilla tarinoilla höystettynä kalustoa ja sotahistoriaa. Tilaisuuden päätti arvokkaasti kurssiveli Gustav Öller lahjoittamalla isoisänsä Panssariprikaatin komentaja eversti Sven Björkmanin joukko-osastopienoislipun Panssarimuseolle (kuva alla).

Hämeenlinnan keskustaan kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehtaalle ajettiin hyvin opastettuna ja syötiin maittava lounas (haudutettu porsas, salaatti, leipä, maito, voi ja kahvi sekä mousse) ravintola Iso Huvilassa.

Talvisodan sytyttyä eversti Sven Björkman määrättiin Panssaripataljoonan komentajaksi 5.12.1939. Yksikkö laajennettiin Panssariprikaatiksi ja Björkman toimi prikaatinkomentajana Panssaridivisioonassa 9.3.1942 alkaen joulukuuhun 1944 asti. Sodan jälkeen hän toimi jälleen panssaripataljoonan komentajana 1944 – 1946.

Kurssikokous

Lounaan jälkeen pidettiin lämpiössä kurssikokous. Vietettiin hiljainen hetki edesmenneille kurssiveljille: Kokkinen Jarkko 1994, Haapio Heikki 1997, Rautava Pekka 2000, Laitala Pekka 2005, Mustala Erkki 2007, Salonen Raino 2008, Nurmi Ari 2010, Kukkonen Risto 2014, Pihlajaniemi Martti 2015 ja Johansson Ensio 2018.

Päätettiin seuraavista vuositapaamisesta:

– 2020 (5. – 6.6.2020, pe ip – la) Kotka Rankki – Hamina (RUK 100 V.), järjestää Timo Artell ja Jarkko Lappeteläinen. Laivalla Rankkiin, sauna ja illanviettoa, yöpyminen, paluu mantereelle ja osallistuminen RUK 100 V-tapahtumaan). Tarkemmin syksyllä.
– 2021 Ilmavoimaveljet järjestävät – tarkemmin ensi vuoden tapaamisessa.
– 2022 (la 26.3./25 – 27.3) Turku, 45-vuotiskokoontuminen avec, järjestää Tapio Niitynperä, Olli Niemensivu, Mauri Ikonen ja Veikko Iire. Teemana Merivoimat. Tarkemmin 2021.

Kerrottiin John Nordbladin tilannepäivitys kurssin matrikkelitietojen keräilyn osalta: 46 on toimittanut tietonsa kiitettävästi (jatkossa päivitys). Valokuvia puuttuu 44! Jotakin täsmennettävää on 31 kurssiveljellä. Hyvin puutteellisia tietoja on 12 kurssiveljellä ja edesmenneistä kurssiveljistä yhdeksällä on puutteelliset tiedot.

Päätettiin lähettää koko kurssille lähiaikoina uudelleen matrikkelitietojen ohjeet pyynnöllä toimittaa tietonsa Nortille 31.10.2019 mennessä.

Rahastonhoitaja Risto Häkkinen selvitti taloustilanteen – tilin saldo on 544 € (kertymä on 40-vuotistilaisuuteen osallistumismaksuista ja osallistumattomien 10 € vapaaehtoismaksuista vähennettynä tämän tapahtuman muistamisilla).

Keskusteltiin tulevista tarpeista: kurssiveljien muistamiset ja matrikkeli. – Päätettiin kerätä vuosittain joulukuussa 20 €/kurssiveli tulevien menojen kattamiseksi.

Samalla päätettiin parantaa kurssin tiedonkulkua varsinkin joukostamme poistuvien osalta siten, että aina voitaisiin osallistua tapauskohtaisesti jollain kokoonpanolla kurssiveljien hautajaisiin.

Merivoimien yhteysupseeri on Jukka Wäänänen – jukka.waananen(at)elisanet.fi ja 040 7002396 ja ilmavoimien yhteysupseeri on Kai Vainio – kpvainio(at)gmail.com 040 7093486. Aselajienkin sisällä tieto jotenkin kulkee.

Päätettiin, että tieto poismenoista on aina välitettävä myös kurssin yhteysupseerille, Tapio Niitynperälle – tapio.niitynpera(at)elisanet.fi ja 040 7188888, joka jakaa tiedon kaikille henkilökohtaisten muistamisten mahdollistamiseksi.

Todettiin, että kurssirekisteri on päivitetty. Kaikille on postiosoite (yhtä salattua lukuun ottamatta), sähköpostiosoitteita puuttuu kolme ja puhelinnumeroita 11.
Kurssilla on suljettu Facebook-ryhmä ”61. Kadetti- ja 45. Merikadettikurssi”, jossa tieto ja kuvat liikkuvat rivakasti (liity, jos olet jo Facebookissa).

Lisäksi tiedotetaan internetissä tällä kurssimme sivulla ja ajoittain Kylkiraudassa. Kurssitiedotteet lähetetään kurssirekisterin sähköposti- ja postiosoitteisiin.
Pidäthän yhteystietosi ajan tasalla!

***

Kurssikokouksen jälkeen Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor piti mielenkiintoisen esityksen Hämeenlinnasta kulttuurikaupunkina ja esitteli Verkatehtaan. Ilmeni, kuten aina muidenkin vanhojen kaupunkiemme osalta, että varuskunnan merkitys on ollut merkittävä kulttuurin ja sivistyksen kehittymiseen koulujen lisäksi.

Välitän meidän kaikkien osallistuneiden kiitokset Latelle apulaisineen jämäkästi hoidetuista junailuista, Karille kurssipalaverin vetämisestä ja isäntien/esittäjien muistamisten hankinnasta sekä meille osallistujille plussat aktiivisuudesta saapua paikalle ja tapaamisen hyvän hengen ja ilmapiirin luonnista – oli mukava nähdä pitkästä aikaa! – Kustun uniikki lahjoitus Panssarimuseolle oli hatunnoston arvoinen!

Hyvää Kevättä!
Tapio Niitynperä
Yhteysupseeri 2017 – 2022

PS! Pyydän aiempien kurssikokousten järjestäjiä (ennen 40-vuotiskokousta 2017) mahdollisuuksiensa mukaan toimittamaan kurssin arkistoon ”junailunsa” mahdollisen materiaalin tai muutoin nyt kirjaamaan aikanaan tapahtuneen, jotta se voidaan dokumentoida kurssia/matrikkelia varten.