48. kadettikurssi ja 33. merikadettikurssi viettivät 60-vuotisjuhlaansa 25.10.2023

25. lokakuuta 1963 päättyi viimeinen kaksivuotinen kadettikurssi, jolta valmistui 143 upseeria. Tasan 60 vuoden kuluttua, 25.10.2023, kurssin upseerit juhlivat merkkipäivää perinteisin menoin. Joukko on supistunut, mutta henki on tallella.

Juhlapäivä alkoi vierailulla vanhassa opinahjossamme Santahaminassa, missä sotilaskodin munkkikahvien jälkeen Kadettikoulun johtaja eversti Jukka Nurmi päivitti tietomme Maanpuolustuskorkeakoulusta ja upseerikoulutuksesta. Kadettiupseerien opetuksen peruslinjat eivät ole muuttuneet – Constantem Decorat Honor tunnetaan. Upseerikoulutusjärjestelmää on ”viilattu” vuosien varrella monta kertaa ja kehittämistarpeita selvitetään nytkin. Suomen Nato-jäsenyys ei aiheuta suurempia muutoksia puolustusjärjestelmäämme, mutta lisää upseerien kansainvälisen koulutuksen tarvetta.

Kurssikokouksessa totesimme, että joukostamme on viiden vuoden aikana poistunut 19 kadettiveljeä. Kunnioitimme heidän muistoaan hiljaisella hetkellä. Kokouksen yhteydessä esiteltiin kurssin muistelmakirja kylmän sodan ajalta. Ensimmäiset kappaleet luovutettiin Kadettikoulun johtajalle ja korkeakoulun kirjastoon. Päätimme jatkaa kurssilounaita Helsingin Suomalaisella Klubilla niin kauan kuin osallistujia riittää. Seuraava kurssitapaaminen järjestetään parin vuoden kuluttua ”lyhyen kaavan mukaan”.

Sankariaulassa lauloimme Ateenalaisten laulun, minkä jälkeen Jussi Hautamäki, Matti Kausto ja Heikki Tiilikainen laskivat kukkalaitteen kaatuneita upseereita kunnioittaen.

Nautimme maittavan lounaan korkeakoulun ravintolassa, missä oli myös iso joukko upseereita eri maista, kansainvälisyys on jo arkipäivää. Kadettikerhon sotilaskodissa oli tilaisuus nauttia kahvit.

Iltajuhlaa vietettiin kulttuurikeskus Sofian ravintolassa Vuosaaressa. Nautimme hienon illallisen Kaaderilaulajien vahvennetun kvartetin ilahduttaessa juhlayleisöä, varsinkin daameja. Jussi Hautamäki muisteli juhlapuheessaan kylmän sodan aikoja, joita myös kirjassamme tarkastellaan. YYA-Suomessa elettiin aika tavalla erilaisessa ilmapiirissä kuin nyt. Kari Salminen piti naisille hauskan puheen, jonka sairastumisen takia poissa ollut Antti Mustonen oli laatinut. Antin isoäiti oli aikoinaan sanonut, että ”kun me naiset vain olemme viisaampia kuin miehet, meidän pitää neuvoa miehiämme.” Tästä ei kannata olla eri mieltä…

Ahti Lappi
Kadetti 4331