Kadettikunnan lippu
Kadettikunnalla ei ollut omaa lippua ensimmäiseen neljäänkymmeneen vuoteen. Juhlatilaisuuksiin lainattiin Kadettikoulun lippu, jota pidettiin yhdistyksen ja Kadettikoulun yhteisenä tunnuksena.
Vuonna 1956 tarkennettiin ja määriteltiin uudelleen suomalaisia sotilasperinteitä, jolloin tasavallan presidentti vahvisti joukko-osastojen uudet nimet, sotilasperinteet, liput ja kunniamarssit. Muiden maanpuolustusjärjestöjen tapaan myös Kadettikunnassa aloitettiin tuolloin oman yhdistyslipun suunnittelu ja hankinta. Kadettikunta katsoi tällöin olevan perusteltua saada yhdistykselle oma lippu.
Kadettikunnan hallitus julisti Kylkirauta-lehden numeroissa 2-3/1958 jäsenkuntansa keskuudessa järjestölipun avoimen suunnittelukilpailun. Hanketta varten perustettiin myös erityinen lipputoimikunta, jonka laatiman suunnitteluohjeistuksen mukaan lipun tunnusten ja värien tuli kuvata Kadettikuntaa sekä sen aatteellista pohjaa.
Keväällä 1959 lipputoimikunta, johon kuuluivat majuri Emil Rosenqvist, majuri Paavo Ojanperä ja kapteeni Ilmari Tiainen, valitsi useiden ehdotusten joukosta parhaaksi majuri Soini Talaskiven lippupiirroksen. Lipputoimikunnan avustajana toiminut heraldikko Olof Eriksson laati Talaskiven piirroksen pohjalta lopullisen ehdotuksen Kadettikunnan lipuksi.
Lipun pohjaväriksi määriteltiin Merisotakoulun lipun sininen sävy, jonka keskelle sijoitettiin Kadettikunnan merkki. Tasavallan presidentti hyväksyi jäsenmerkin vuonna 1928. Merkki vahvistettiin upseerin virkatutkinnon merkiksi 30.10.1971, ja sen nimi muuttui upseerin tutkinnon merkiksi 1.1.1993. Merkin reunuksen muodostaa soikea, alareunastaan sidottu hopeinen laakeriseppele, jonka päällä on säännöllisin välein yhdeksää historiallista Suomen maakuntaa symboloivat heraldiset ruusut. Seppeleen sisäpuolella on kultaisen nousevan auringon kehän sisällä Suomen vaakunaleijonan yläosa. Auringon alapuolella on taistelua symboloiden kärjet ylöspäin olevat, ristikkäin olevat hopeiset suorat kalvat. Keskuskuvio perustuu Kadettikoulun tunnukseen ja laakerilehväseppele Haminan Kadettien Kadettiklubin tunnukseen.
Lipun koko on 109 x 109 cm. Lipussa on 14 naulaa.
Tangon kärkiosaan tyyliteltyyn nauhakkeeseen kirjailtiin Kadettikunnan tunnuslauseen sanat ”Constantem Decorat Honor” eli ”Kunnia kestävän palkka”.
Kadettikunnan ensimmäinen lippu naulattiin juhlallisin menoin 17.3.1961 Kadettikoululla yhdistyksen 40. vuosikokouksen yhteydessä. Lipun naulauspuheen piti eversti Viljo Rommi. Lippu vihittiin virallisesti käyttöön Helsingin Yliopiston suuressa juhlasalissa Kadettikunnan 40-vuotisjuhlassa 18.3.1961. Lipun vihki kenttäpiispa Toivo Laitinen.
Vihkimispuheessaan kenttäpiispa lausui muun muassa:
”Kadettikunnan lipun tarkoituksena on näkyvänä symbolina muistuttaa pyrkimyksistä, jotka Kadettikunnan jäsenet ovat itselleen asettaneet. Näiden pyrkimysten ydin on tämä: Kaikki maan ja kansan hyväksi.”
Lipun luovuttivat Kadettikunnalle lahjoittajien puolesta rouvat Irja Rommi ja Irja Pesonius.
***
Alkuperäinen lippu repeytyi vuonna 1993 niin pahoin, että se oli pakko uusia. Kadettikunnan toinen lippu naulattiin 19.3.1994 järjestön kevätkokouksessa Haminan Upseerikerhon juhlasalissa. Lipun naulauspuheen piti kenraaliluutnantti Ilkka Halonen. Toinen lippu oli täydellinen kopio vanhasta. Lipun valmisti taidekoruompelija Paula Riihuhta. Lippu naulattiin vanhaan tankoon. Naulojen määrä oli sama (14 kpl) kuin alkuperäisessä lipussa, ja ne naulattiin samalla vasaralla kuin 33 vuotta aiemmin. Ensimmäinen lippu luovutettiin sotilasperinteiden mukaisesti Sotamuseoon pysyvästi säilytettäväksi.
Naulauspuheessaan Kadettikunnan valtuuskunnan puheenjohtaja, kenraaliluutnantti Ilkka Halonen mainitsi muun muassa:
”…Maailman historiassa lippu on ollut tuhansien vuosien ajan merkittävä osa sotilasperinnettä. Vaikka lipun merkitys taistelussa ei ole tänään sama kuin satoja vuosia sitten, se on säilyttänyt korkean symboliarvonsa. Se on kansakunnalle itsenäisyyden näkyvä ja kunnioitettava vertauskuva…
Olkoon jokainen naulan isku toistettu lupaus siitä, että tämä lippu liehuu vain rohkean joukon yllä nyt ja tulevaisuudessa…”
***
Kadettikunnan täyttäessä 100 vuotta 27.1.2021 Tasavallan presidentti, Vapaudenristin ritarikunnan suurmestari Sauli Niinistö antoi Kadettikunnalle 4. luokan Vapaudenristin miekkoineen kiinnitettäväksi keltapunaisin nauhoin Kadettikunnan lipputangon kärkeen.
Vapaudenristin ritarikunnan kansleri, kenraali Ari Puheloinen luovutti huomionosoituksen Kadettikunnan puheenjohtajalle, kenraalimajuri Jari Kalliolle Kadettikunnan 100-vuotisjuhlapäivän tilaisuudessa Svenska Klubbenilla Helsingissä. Kenraali Puheloisen takana vasemmalta lukien ritarikunnan varakansleri, kenraaliluutnantti Sakari Honkamaa sekä ritarikunnan sihteeri, kenraaliluutnantti Eero Pyötsiä ja rahastonhoitaja, kontra-amiraali Timo Junttila.
***
Kadettikunnan kolmannen lipun naulaustilaisuus järjestettiin Katajanokan Kasinon Kenraalisalissa Kadettikunnan vuosipäivänä 27.1.2025. Lipun naulauspuheen piti Kadettikunnan kunniajäsen kenraaliluutnantti Ilkka Aspara. Kolmas lippu on täydellinen kopio edeltäjistään. Lipun valmisti artenomi Kaisa Sihvonen (Kaisan kirjonta ja ompelu). Naulojen määrä oli sama (14 kpl) kuin aikaisemmissa lipuissa, ja ne naulattiin samalla vasaralla kuin edellisillä kerroilla. Kadettikunnan toinen lippu sijoitetaan Kadettikunnan toimistossa olevaan lippuvitriiniin.
Naulauspuheessaan kenraaliluutnantti Ilkka Aspara (kuvassa) mainitsi muun muassa:
”…Lipun symboliikka kuvastaa erinomaisesti Kadettikunnan arvoja, sen toiminnan tarkoitusta ja sen itselleen ottamia tehtäviä. Kadettikunnan saama korkea huomionosoitus puolestaan kuvastaa näyttävästi yhteiskunnan arvostusta Kadettikunnan tekemää pitkäaikaista, ansiokasta maanpuolustustyötä kohtaan.
Kunnia on todellakin ollut kestävän palkka!
Liehukoon Kadettikunnan uusi, uljas lippu, lujan, yhtenäisen ja henkisesti vahvan kadettiupseeriston yllä, sen tunnuslauseen hengessä, jonka lupasimme kadettilupauksessa sanoin: Olkoon tunnukseni Suomen vapaus ja kansamme onni…”
Viimeisenä naulaajana oli Kadettikunnan puheenjohtaja, kenraalimajuri Mika Kalliomaa joka naulasi Johtajan vastuun naulan (kuvassa oikealla Kadettikunnan pääsihteeri eversti Heikki Pohja).
Lisää naulaustilaisuudesta voi lukea tästä linkistä.
”Constantem Decorat Honor”