Kadettikunta ry säännöt

1 § Nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Kadettikunta ry. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki ja toiminta-alue koko Suomi. Näissä säännöissä käytetään yhdistyksestä nimitystä Kadettikunta. 

2 § Tarkoitus 

Kadettikunta on maanpuolustusaatteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on

  • yhdistää jäsenensä kadettiupseeriperinteitä ylläpitäväksi yhteisöksi
  • herättää ja kehittää maamme upseeriston keskuudessa yhteenkuuluvuutta ja suomalaista upseerihenkeä
  • saattaa jäsenistö tuntemaan vastuunsa maanpuolustushengen kehittämisessä koko kansan keskuudessa
  • kannustaa jäsenistöä osallistumaan aktiivisesti maanpuolustukselliseen keskusteluun
  • toimia jäsenistön kehityksen ja yhteiskunnallisen aseman edistämiseksi sekä jäsenien ja heidän omaistensa tukemiseksi.
  • edistää upseerin ammatin arvostusta.

3 § Toimintamuodot

Tarkoituksen toteuttamiseksi Kadettikunta

  • järjestää sisäisen yhdistystoiminnan puitteissa erilaisia tilaisuuksia jäsenille ja heidän perheilleen
  • tukee turvallisuuspolitiikan tietouden lisäämistä erityisesti nuorison keskuudessa avustamalla alan opetusta ja järjestämällä tilaisuuksia sekä tarjoamalla esitelmä- ja suunnitteluapua
  • tallentaa ja vaalii kadettiupseeriperinteitä
  • järjestää jäsenistölleen koulutus- ja suunnittelutilaisuuksia
  • järjestää turvallisuuspoliittisia seminaareja yksin ja yhdessä muiden maanpuolustusaatteellisten järjestöjen kanssa
  • pitää yhteyttä Puolustusvoimiin ja Rajavartiolaitokseen sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöihin sekä muihin yhteisöihin
  • tukee kadettipiirien toimintaedellytyksiä
  • huolehtii sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä sekä harjoittaa julkaisutoimintaa
  • huolehtii jäsenistöön kohdistuvista huomionosoituksista ja palkitsemisista

4 § Jäsenistö

Kadettikunnan jäseniä ovat varsinaiset jäsenet ja kunniajäsenet.

Kadettikunnan varsinaiseksi jäseneksi voidaan hakemuksestaan hyväksyä Suomen kansalaisena Suomessa upseerin tai määräaikaisen nuoremman upseerin virkaan johtavat opinnot hyväksytysti suorittanut henkilö ja virkaan johtavia opintoja opiskeleva kadetti opintojensa ajaksi. Jäsenyyden hyväksyy Kadettikunnan hallitus.

Kadettikunnan kokous voi hallituksen esityksestä kutsua kunniajäseneksi Kadettikunnan tarkoitusperiä huomattavalla tavalla edistäneen jäsenen. Kadettikunnan kokous päättää kunniajäsenyydestä kolmeneljäsosan (3/4) äänten enemmistöllä.

Jäsen kuuluu johonkin 9 §:ssä mainittuun kadettipiiriin. Jäsen kuuluu siihen kadettipiiriin, jonka alueella hän asuu. Jäsen voi kuitenkin halutessaan vaihtaa kadettipiiriä, mistä hänen tulee ilmoittaa Kadettikunnan toimistoon.

Jäsen voi erota Kadettikunnan jäsenyydestä ilmoittamalla eroamisestaan kirjallisesti Kadettikunnan hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka suullisesti Kadettikunnan kokouksen pöytäkirjaan. Ero astuu voimaan heti jonkin edellä mainitun toimenpiteen tapahduttua.

Jäsen, joka on laiminlyönyt jäsenmaksun suorituksen kahden vuoden ajalta, katsotaan eronneeksi Kadettikunnan jäsenyydestä.

Jäsen, joka on toiminut vastoin näiden sääntöjen 2 §:ssä mainittuja tarkoitusperiä, voidaan erottaa Kadettikunnan jäsenyydestä hallituksen päätöksellä.

5 § Toimielimet ja päätösvalta, yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Kadettikunnan toimielimiä ovat Kadettikunnan kokoukset sekä hallitus.

Kadettikunnan päätösvaltaa käyttävät Kadettikunnan kokoukset. Toimeenpanovaltaa käyttää Kadettikunnan hallitus.

Kadettikunnan nimen kirjoittaa puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja yhdessä pääsihteerin tai hallituksen jäsenen kanssa.

6 § Kokoukset ja pöytäkirjat

Kadettikunta pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta, maalis-huhtikuussa kevätkokouksen ja loka-marraskuussa syyskokouksen. Kokouspaikan ja -ajan päättää hallitus.

Hallitus kutsuu kokoukset koolle vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta ilmoittamalla siitä jäsenlehti Kylkiraudassa tai yhdistyksen verkkosivuilla.

Kokouskutsussa on ilmoitettava kokouksessa käsiteltävät asiat.

Kokouksessa ovat äänioikeutettuja kaikki Kadettikunnan jäsenet.

Kokoukseen voidaan tarvittaessa osallistua myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla.

Kokouksessa äänestäminen nimetylle jäsenelle annetulla valtakirjalla on sallittu. Valtakirjat on esitettävä tarkastettaviksi ennen kokouksen alkamista. Jäsen voi käyttää enintään yhtä viidesosaa (1/5) kokouksessa olevista äänistä.

Kevätkokouksessa

  • päätetään toimintakertomuksen hyväksymisestä
  • esitetään tilinpäätös ja toiminnantarkastuskertomus
  • päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta
  • päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle sekä
  • käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Syyskokouksessa

  • päätetään toimintasuunnitelman hyväksymisestä
  • päätetään jäsenmaksun suuruudesta ja talousarvion hyväksymisestä
  • valitaan seuraavaksi toimikaudeksi Kadettikunnan hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä muut hallituksen jäsenet
  • valitaan seuraavaksi toimikaudeksi kaksi toiminnantarkastajaa ja kaksi varatoiminnantarkastajaa sekä
  • käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Joka kolmas vuosi syyskokouksessa lisäksi päätetään Kadettikunnan 10- ja 3-vuotissuunnitelmien hyväksymisestä.

Asiat, jotka halutaan kevät- tai syyskokouksessa käsiteltäviksi, on jäsenen ilmoitettava hallitukselle kirjallisesti neljä viikkoa ennen kokousta. Kokouksessa voidaan ottaa käsiteltäväksi muukin asia, jos kokous kolmen neljäsosan (3/4) äänten enemmistöllä siihen suostuu, ei kuitenkaan 11 ja 12 §:issä mainittuja asioita.

Asiat ratkaistaan kokouksissa yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, paitsi 4 §:n 3. mom:n sekä 11 ja 12 §:n tarkoittamissa tapauksissa. Asiat ratkaistaan ja vaalit toimitetaan avoimella äänestyksellä, paitsi milloin vähintään yksi neljäsosa (1/4) saapuvilla olevista jäsenistä vaatii suljettua äänestystä. Äänten mennessä tasan ratkaisee suljetussa äänestyksessä ja vaalissa arpa, muutoin puheenjohtajan ääni.

Kadettikunnan ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta taikka vähintään yksi kymmenesosa (1/10) Kadettikunnan jäsenistä ilmoittamansa asian käsittelyä varten hallitukselta kirjallisesti vaatii.

Ylimääräisen kokouksen koolle kutsumisesta, kokouspaikasta ja -ajasta, osallistumisesta, asioiden ratkaisemisesta ja äänestyksestä on voimassa mitä kevät- ja syyskokouksesta on määrätty.

Kadettikunnan ja yhdistyksen hallituksen sekä kadettipiirien ja piirihallitusten kokouksissa on pidettävä pöytäkirjaa, joka on asianmukaisesti tarkistettava tai hyväksyttävä ja säilytettävä arkistossa.

7 § Hallitus ja sen tehtävät

Kadettikunnan hallituksen tehtävänä on lain ja sääntöjen ja yhdistyksen päätösten mukaan huolellisesti hoitaa yhdistyksen asioita. Hallitus huolehtii siitä, että yhdistyksen kirjanpito on lainmukainen ja varainhoito on luotettavalla tavalla järjestetty. Hallitus edustaa Kadettikuntaa.

Hallitus on vastuussa toiminnastaan Kadettikunnan kokouksille.

Hallitus valitaan syyskokouksessa. Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi. Seuraavaksi toimikaudeksi ei ole valintakelpoinen se, joka on ollut hallituksessa yhtäjaksoisesti kauimmin. Yhtä kauan hallituksessa olleiden kesken valintakelpoisuus ratkaistaan arvalla.

Hallituksen muodostavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kahdeksan muuta jäsentä, joista yksi on Kadettitoverikunta ry:n edustaja.

Kadettitoverikunta valitsee edustajansa Kadettikunnan hallitukseen. Kadettitoverikunnan edustajalla ei ole allekirjoitusoikeutta Kadettikunnassa.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan kutsusta tai kun vähintään kaksi (2) hallituksen jäsentä sitä vaatii.

Hallituksen kokoukseen voidaan tarvittaessa osallistua myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla.

Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään neljä muuta jäsentä ovat kokouksessa läsnä.

Äänestys tapahtuu avoimesti, ellei joku hallituksen jäsenistä vaadi suljettua äänestystä. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee suljetussa äänestyksessä arpa ja muutoin puheenjohtajan ääni.

8 § Talous, tilikausi ja toiminnantarkastus

Kadettikunta voi hankkia ja omistaa kiinteää sekä muuta omaisuutta. Kadettikunta saa varansa jäsenmaksujen, apurahojen, lahjoitusten avulla sekä omaisuuden tuotosta.

Jäsenet suorittavat vuosittain jäsenmaksun, jonka suuruuden määrää Kadettikunnan syyskokous.

Kadettikunnan tilikausi on kalenterivuosi. Toiminnantarkastajien toimikausi on kalenterivuosi.

Tilit jätetään toiminnantarkastajille tarkastettaviksi vähintään kuukautta ennen yhdistyksen kevätkokousta.

Toiminnantarkastuskertomus on jätettävä hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta.

9 § Kadettipiirien hallinto ja toiminta

9.1 § Kadettipiirit

Kadettikunta jakaantuu alueittain kadettipiireihin.

Kadettipiirit ovat rekisteröimättömiä. Kadettipiirit noudattavat Kadettikunnan sääntöjä ja toimivat yhdistyksen tarkoitusperien saavuttamiseksi.

Kadettikunnan kokous vahvistaa kadettipiirin perustamisen ja purkamisen sekä hyväksyy piirin nimen, toiminta-alueen ja kotipaikan.

Kadettikunnan hallitus ohjaa ja valvoo kadettipiirien toimintaa ja päättää niiden taloudellisesta avustamisesta.

9.2 § Kadettipiirin toimielimet ja päätösvalta, nimen kirjoittaminen

Kadettipiirin toimielimiä ovat piirin kokoukset ja piirihallitus.

Kadettipiirin päätösvaltaa käyttävät piirin kokoukset. Toimeenpanovaltaa käyttää ja piiriä edustaa piirihallitus.

Kadettipiirin nimen kirjoittaa piirin puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja yhdessä hallituksen jäsenen kanssa.

9.3 § Kadettipiirin kokoukset

Kadettipiiri pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta, kevätkokouksen ennen Kadettikunnan kevätkokousta ja syyskokouksen Kadettikunnan syyskokouksen jälkeen. Kokouspaikan ja -ajan päättää piirihallitus.

Piirihallitus kutsuu kokoukset koolle vähintään seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta ilmoittamalla siitä Kadettikunnan verkkosivuilla tai lähettämällä siitä jäsentiedotteen. Kokouskutsussa on ilmoitettava kokouksessa käsiteltävät asiat.

Kokoukseen voidaan tarvittaessa osallistua myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla.

Kokouksessa ovat äänioikeutettuja kaikki kadettipiirin jäsenet.

Kokouksessa äänestäminen nimetylle jäsenelle annetulla valtakirjalla on sallittu. Jäsen voi käyttää enintään yhtä viidesosaa (1/5) kokouksessa edustettuina olevista äänistä. Valtakirjat on esitettävä tarkastettaviksi ennen kokouksen alkamista.

Kevätkokouksessa

– päätetään toimintakertomuksen hyväksymisestä
– esitetään yhteenveto varojen käytöstä ja toiminnantarkastuskertomus
– päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle
– käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Syyskokouksessa

– päätetään toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksymisestä
– päätetään piirihallitukseen valittavien jäsenten ja mahdollisten varajäsenten määrä
– valitaan seuraavaksi toimikaudeksi piirihallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä muut hallituksen jäsenet ja varajäsenet
– valitaan seuraavaksi toimikaudeksi 1–2 toiminnantarkastajaa ja 1–2 varatoiminnantarkastajaa
– käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Asiat, jotka halutaan kevät- tai syyskokouksessa käsiteltäviksi, on piirin jäsenten ilmoitettava piirihallitukselle kirjallisesti kaksi viikkoa ennen kokousta. Kokouksessa voidaan ottaa käsiteltäväksi muukin asia, jos kokous kolmen neljäsosan (3/4) äänten enemmistöllä siihen suostuu.

Asiat ratkaistaan kokouksessa yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Asiat ratkaistaan ja vaalit toimitetaan avoimella äänestyksellä, paitsi milloin vähintään yksi neljäsosa (1/4) saapuvilla olevista jäsenistä vaatii suljettua äänestystä. Äänten mennessä tasan ratkaisee suljetussa äänestyksessä ja vaalissa arpa, muutoin puheenjohtajan ääni.

Kadettipiirin ylimääräinen kokous pidetään, kun piirin kokous niin päättää tai piirihallitus katsoo siihen olevan aihetta taikka vähintään yksi kymmenesosa (1/10) piirin jäsenistä ilmoittamansa asian käsittelyä varten hallitukselta kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä 30 päivän kuluessa vaatimuksen esittämisestä.

Ylimääräisen kokouksen koolle kutsumisesta, kokouspaikasta ja -ajasta, osallistumisesta sekä asioiden ratkaisemisesta on voimassa, mitä kevät- ja syyskokouksesta on määrätty.

9.4 § Piirihallitus ja sen tehtävät

Piirihallituksen tehtävänä on johtaa kadettipiirin toimintaa Kadettikunnan sääntöjen, Kadettikunnan hallituksen antamien ohjeiden sekä piirin kokousten päätösten mukaisesti. Piirihallitus on toiminnastaan vastuussa piirin kokouksille.

Piirihallitus valitaan syyskokouksessa. Piirihallituksen toimikausi on kalenterivuosi.

Piirihallitus kokoontuu puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan kutsusta tai kun vähintään kaksi (2) piirihallituksen jäsentä sitä vaatii.

Kokoukseen voidaan tarvittaessa osallistua myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla.

Piirihallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään puolet muista jäsenistä on kokouksessa läsnä.

Äänestys tapahtuu avoimesti, ellei joku piirihallituksen jäsenistä vaadi suljettua äänestystä. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee suljetussa äänestyksessä arpa ja muutoin puheenjohtajan ääni.

9.5 § Kadettipiirin talous, tilikausi ja toiminnantarkastus

Kadettipiirit saavat toimintaansa varoja osuutena Kadettikunnan jäsenmaksuista, Kadettikunnan hallituksen myöntämänä tukena, mahdollisina lahjoituksina sekä omatoimisella varainhankinnalla.

Kadettipiirin tilikausi on kalenterivuosi. Toiminnantarkastajien toimikausi on kalenterivuosi.

Tilit jätetään toiminnantarkastajille tarkastettaviksi vähintään kaksi (2) viikkoa ennen piirin kevätkokousta.

Toiminnantarkastuskertomus on jätettävä piirihallitukselle viimeistään viikko ennen piirin kevätkokousta.

Kadettipiirin lopettaessa toimintansa siirtyvät sille kohdennetut varat Kadettikunnalle.

10 § Tunnukset ja palkitseminen

Kadettikunnan suorittamasta palkitsemisesta ohjeet antaa Kadettikunnan hallitus.

Kadettikunnan Kultaiseen Kirjaan merkitään niiden henkilöiden nimet, jotka on kutsuttu kunniajäseniksi, nimetty Vuoden kadettiupseeriksi tai palkittu Kadettikunnan ansiomerkillä.

Kadettipiirit voivat päättää omista palkitsemistavoistaan ja -esineistään.

Kadettipiiri voi tehdä Kadettikunnan hallitukselle esityksen piirin omasta lipusta ja standaarista. Esitykset ratkaisee Kadettikunnan hallitus.

11 § Sääntöjen muuttaminen

Päätöksiin, jotka tarkoittavat näiden sääntöjen muuttamista, vaaditaan vähintään kolme neljäsosaa (3/4) Kadettikunnan kokouksessa annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta.

12 § Yhdistyksen purkaminen

Päätökseen, jolla Kadettikunta puretaan, vaaditaan vähintään kolme neljäsosaa (3/4) Kadettikunnan kokouksessa annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava yhdistyksen purkamisesta.

Kadettikunnan purkautuessa se luovuttaa jäljelle jääneet varat jollekin toiselle Kadettikunnan tarkoitusperiä ajavalle rekisteröidylle yhdistykselle, säätiölle tai rahastolle. Päätös varojen luovuttamisesta tehdään Kadettikunnan viimeisessä kokouksessa.

Säännöt PDF-formaatissa tässä linkissä.

(Säännöt hyväksytty Kadettikunnan kevätkokouksessa 22.4.2023)