Sotilastiedustelun julkinen katsaus 2023

Puolustusvoimat on julkaissut sotilastiedustelun julkisen katsauksen 19.1.2023. Katsaus kuvaa sotilastiedustelun mennyttä vuotta muuttuneessa toimintaympäristössä ja avaa näkymiä tulevaan.

Suomen sotilaallista toimintaympäristöä on muuttanut erityisesti Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Sotilastiedustelu on seurannut aktiivisesti sodan kulkua ja sen heijastevaikutuksia Suomeen ja sen lähialueille. Suomen geopoliittinen asema korostaa entisestään tilannetietoisuuden, tiedusteluanalyysin ja toimintaympäristön seurannan tarvetta.

Pääesikunnan tiedustelupäällikkö kontra-amiraali Juha Vauhkosen mukaan vuosi 2022 on ollut sotilastiedustelulle kiireinen.
– Sotilastiedustelujärjestelmä on työssään vuorokauden jokaisena hetkenä ja tekee parhaansa vastatakseen Puolustusvoimien ja valtion johdon tietotarpeisiin sekä tarjotakseen puolustusjärjestelmällemme tiedustelutietoa, jota se tarvitsee toiminnassaan, Vauhkonen nostaa esiin katsauksen avaussanoissaan.

Maanpuolustukseen tulee kohdistumaan jatkossakin yhtä paljon uhkia kuin aiempina vuosina. Haasteita tiedusteluviranomaisille tuovat toimintaympäristön teknistyminen, uhkien monimutkaistuminen sekä tietoyhteiskuntien rakentuminen teknologioiden varaan. Informaation määrä on valtava, ja se kasvaa teknologian kehittymisen myötä.

Lisää tietoa julkaisusta luettavissa Puolustusvoimien sivulta tästä linkistä.

Katsaus on luettavissa tästä linkistä