Konstan Möljä 18.7.2017

Auringon kehrä kuumotti rouvien mustiin housuihin verhottuja polvia ja pohkeita niin, että oli hakeuduttava varjoon. Herrojen pistäydyttyä saunassa rouvat pääsivät jutustelun alkuun ja alkupalat salaatteineen nautittiin tervetuliaisboolin jälkeen puutarhan päivänvarjojen alla pikkupöydissä.

Ukkonen alkoi oireilla lounaan suunnassa jo viimeisiä kurkunpaloja nieltäessä ja äkkiä noussut tuuli pani tarttumaan kaikkiin pöydän papereihin ja kiirehtimään kohti sisätiloja ensimmäisten pisaroiden tipahdellessa.

Barbara-rouvan perinteinen kalasoppa, simpukoilla terästetty lohi, lipui nieluihin oluen vauhdittamana ja kahvi täydensi nautinnon emännän suupaloiksi leipomien tuulihattujen lipuessa odottavien suiden katveeseen. Aaaah!

Uusi ympäristö toi koko seurueen saman pöydän ääreen ja kadettivääpeli Antero Karvisen johdolla isäntäväki Barbara ja Veijo Rutanen yhtyivät välittömästi vieraiden, Helena Kaarnolan, Anneli ja Martti Keskitalon, Helga ja Esko Niemisen, Marjatta Ruudin, Kalevi Usvan ja Stina ja Ilppo Voutilaisen virittämän keskustelun pyörteisiin. Onnistunut ympäristönvaihdos!

Mutta sitä ennen oli jo käyty tarkastamassa kurssin istuttaman tammen tilanne. Seurueen lähestyessä puu näytti terhakalta ja hyvinvoivalta. Lehdet kiilsivät ja lehahtelivat hiljaisessa tuulessa kuin luokseen kutsuen. Jotain oli silti toisin kuin ennen. Kasvun merkkejä tietysti kaikki odottivat ja olihan sitä, mutta toisin kuin oletettiin. Mittaus osoitti, ettei pituutta ollut vuoden kuluessa kertynyt senttiäkään lisää eli se oli edelleen 218 cm. Vantterammalta nuorukainen kyllä vaikutti ja ympärysmittaan olikin tullut kaksi senttiä, eli vyötärö oli nyt 12 senttiä puolen metrin korkeudelta mitattuna. Toinen rehevyyden piirre oli oksien kurottuminen, kuin pyrkien loitontumaan rungon kahleista.

Kasvun oikkuilu pani tarkkailijan miettimään syitä. Oliko tammi saanut kylliksi ravintoa ja olivatko juuret tunkeneet otolliseen maaperään? Oliko muistanut juoda tarpeeksi ja kyllin mineraalikasta vettä? Miten oli levon, unen ja rauhan laita? Viihtyikö puu ympäristössään? Kaikkiin kysymyksiin näytti tulevan myönteisiä vastauksia, kun niiden parissa hetken viivähti. Lopputulokseksi alkoi vähitellen muodostua käsitys, että tammi elää kehityskaarensa vaikeinta vaihetta ja on saapunut murrosikään. Se ei oikein tiedä, mihin suuntautua. Mieli heittelehtii ja poukkoilee pituuden ja paksuuden ristipaineessa.

Vai osasiko tammi aavistaa lähiaikojen muutoksen Ramsinniemen idyllissä?

Vain kolme viikkoa kului, kun saimme Barbaran ilmoituksen: Veijo oli menehtynyt yöllä 7.8.

Barbaran ilmoitus asiasta tuli kadettivääpelille ja kurssille veljemme poismenosta tiedotettiin sähköpostein ja puhelinsoitoin samalla viikolla. Kuolinilmoitus Helsingin Sanomien sivulla C 13 oli lehden 26.8. numerossa.

Siunaustilaisuus on Hietaniemen hautausmaan vanhassa kappelissa lauantaina 9.9. klo 13.30. Omaiset kutsuvat vieraat myös muistotilaisuuteen Mestaritalliin (Merikannontie 2) klo 15.00 ja pyytävät ilmoittamaan osallistumisesta 31.8. mennessä Barbaralle, p. 0400 205 898. Kehotamme kurssiveljiä seuralaisineen noudattamaan kutsua mahdollisuuksien mukaan. Kurssin kukat lasketaan arkulle kadettivääpelin johdolla.

Syyskausi alkaa Konstan Möljässä torstaina 14.9 klo 16.00.

Harventuvassa joukossamme on nyt – Veijon poismenon jälkeen – 31 veljeä. Jotta voisimme hyvällä omallatunnolla jatkaa kokoontumisia hienossa kabinetissamme, olisi toivottavaa, että mahdollisimman moni saapuisi tähän joka kuukautiseen tilaisuuteen, josta ei ole sisältöä puuttunut. On myös tehty päätös kehottaa elämänkumppaneita tulemaan mukaan, koska uskomme, että heidän muististaan löytyy uutta näkökulmaa keskusteluihin.

Samalla takaisimme suuremman osanottajajoukon rokkaa ja punssia tarjoavalle isäntäväelle. Tarkoituksena on jatkaa myös juttusarjaa, johon toivomme itse kunkin tuovan muistumia ja itselle mieleen jääneitä kohokohtia elon ja uran varrelta. Kevään varrelta muistanemme Elja Purasen, Martti Keskitalon ja Allan Koskisen kertomukset, ehkäpä allekirjoittaneenkin jutun, jotka on kerrottu aikaisemmin näillä kurssin sivuilla.

Nenä