Kadettikurssimme viimeinen kurssikokous

Paljon vanhaa ja jotain uutta auringon alla, AD 1959-2023

Itsenäisen Suomen Kadettikurssi 46 ja Merikadettikurssi 31 kokoontuivat viimeiseen kurssikokoukseensa Lappeenrantaan 16.-17. elokuuta. Mukana oli 12 kadettiveljeä, 7 puolisoa, 2 leskeä ja yhden kadettiveljen poika. Tunnelma on lämmin. Hymy herkässä. Erotessa jollakin tippa silmäkulmassa.  

Johtohahmona oli kadettivääpeli, kenraali Ilkka Ranta, isäntänä kurssipriimus, kenraali Matti Kopra ja keskeisenä toimijana yhteysupseerimme, eversti Pertti Vuolento. Tutustuimme Maasotakoulun monipuoliseen toimintaan ja aina vaikuttavaan Rakuunamuseoon. Ohjelmassa oli hiljainen hetki viimeisen iltahuutonsa kokeneille. Illallinen nautittiin majoituspaikassamme Hotelli Patriassa.  

Kurssimme päättyi dramaattisena aikana lokakuussa 1961  

Berliinin kriisi oli alkanut viimeisen kadettivuotemme kesällä. Neuvostoliitto vaati länsivaltoja vetämään joukkonsa pois silloisen Itä-Saksan rajojen sisällä erikoiasemassa olevasta Länsi-Berliinistä. Niin ei tehty ja vastavetona Neuvostoliitto alkoi rakentaa Berliinin muuria. Sen tarkoitus oli estää sosialismin ihanuuksia ymmärtämättömiä siirtymästä kapitalistien riistettäviksi.  

Lokakuun 30. päivä 1961 jysähti kahdesti. JYSÄYS 1: Neuvostoliitto räjäytti Novaja Zemljalla kaikkien aikojen suurimman atomipommin. Tuo 50 megatonnin Tsar Bomba olisi voinut olla jopa tuplakokoinen, mutta sellaisen laskeumaa pidettiin liian suurena myös Neuvostoliiton alueille. Niinpä tyydyttiin 4000-kertaiseen Hiroshiman kokoluokkaan. JYSÄYS 2: Tuona samana päivänä Suomi sai Neuvostoliitolta nootin.  

Presidentti Kekkonen oli nootin saapuessa Havaijilla. Nootissa esitettiin neuvotteluja ”toimenpiteistä molempien maiden rajojen puolustuksen turvaamiseksi Saksan liittotasavallan ja sen kanssa liitossa olevien valtioiden taholta ilmenevän sotilaallisen hyökkäyksen uhan johdosta”. Se oli YYA-aikaa, se! Kekkonen hajotti eduskunnan ja Honka-liitto hajotti itsensä. Novosibirskin kuuluissa novosipirskeissä marraskuussa Krusse luopui konsultaatioista ja Urkki varmisti jatkonsa presidenttinä.  

Tähän maailmaan me kadettivänrikit astuimme isänmaatamme puolustamaan. Uutta nykytilanteessa on, että läntinen Eurooppa rakentaa muureja käänteisesti estääkseen epätoivottuja tulemasta alueelleen. Suunta kuitenkin on edelleen idästä länteen – Drang nach Westen!  

Seuraavan vuoden 1962 lokakuussa maailmaa järisytti Kuuban ohjuskriisi. Yhdysvallat oli sijoittanut NATO-Turkkiin keskimatkan ydinohjuksia ja Neuvostoliitto halusi tasapainottaa tilanteen sijoittamalla omia ohjuksiaan Kuubaan. Yhdysvallat reagoi jyrkästi. Se saarsi Kuuban. Maailma oli pari viikkoa ydinsodan ja maailmanlopun partaalla. Akuutti tilanne laukesi, kun Neuvostoliitto perui ohjushankkeensa ja Yhdysvallat sitoutui poistamaan ohjuksensa Turkista.

Ydinsodan syttymisen estämiseksi vahingossa näitten suurvaltojen välille rakennettiin suora yhteys, kuuma linja. Tuon ajan musta huumori teoretisoi ydinsotaa seuraavasti: Osapuoli A aiheuttaa osapuolelle B kuusinkertaisen täystuhon. Osapuoli B aiheuttaa osapuolelle A viisinkertaisen täystuhon. – A voitti!

Kauhun tasapainon synkeässä maailmantilanteessa käsite M.A.D. tarkoitti varmistettua eli moninkertaista tuhoa, Mutual Assured Destruction. Tilanne oli mad, mieletön. Ydinsotauhka oli valtava. Myös nykyisessä kauhun balanssissa pelätään täystuhoa. Tilanne on mad, mieletön. Ydinsotauhka on vakava. Venäjän joukot ovat juuri nyt sitoutuneet Ukrainaan, mutta maastamme luodaan naapurissa viholliskuvaa.

Oman kursimme tilastot ovat korutonta kertomaa

Kuolleita on 71 alun perin 140 reippaasta ja ryhdikkäästä kadetista. Sairauksien vuoksi estyneitä oli 19. Mitään elonmerkkejä ei saatu 34 kadettiveljeltä. Olimme muuten valmistuessamme viimeiset kadettivänrikit! Seuraava kurssi pääsi suoraan luutnanteiksi.

Ja elämä tietenkin jatkuu. Näin on aina ollut ja näin on aina oleva. Loppuun Ruutiukon testamentti:

  • Ole elävä! – Yritä pysyä kunnossa!
  • Näe menevä! – Teit isäin! Tiedä, mistä tulet!
  • Elä oleva! – Elämä on tässä! Tartu hetkeen! Tiedä, missä olet!
  • Tee tuleva! – Katse eteen! Tiedä, minne menet!
  • Hae harmonia! – Valitse kultainen keskitie! Mutta kierrä ainakin harmaat kivet!

***