Helsingin kadettipiirin puheenjohtajan tervehdys ja tapahtumakalenteri

Kadettitoveruus kestää koronankin.

Koronan aiheuttama pandemia on vaikuttanut meihin kaikkiin. Vaikutukset näkyvät niin kansainvälisellä, kansallisella, paikallisella kuin yksilötasollakin. Mielenkiintoista on ollut seurata pandemian hoitamista Suomessa nimenomaan tilannekuvan ja johtamisen kannalta. Arvio vihollisen toiminnasta lienee monelle kadettiupseerille hyvinkin tuttua. Samalla tavoin valtion johto on nyt joutunut arvioimaan miten pandemia kehittyy. Mitä oikein pitäisi tehdä? Tältä pohjalta on sitten päädytty valmiuslain käyttöönottoon ja erinäköisiin rajoitustoimiin.

Johtaminen on aina haasteellista. Jälkiviisaus on myös aina helppoa. Siksi on ehkä vain todettava, että esimerkiksi vanha totuus ”mitä vaikeampi tilanne – sitä selkeämmät käskyt ja ohjeet” pitää edelleen paikkansa. Viestinnän merkitys on kriiseissä aivan keskeistä. Tämänkin on koronakriisi jälleen todistanut. Kansalaiset janoavat tietoa ja odottavat selkeitä toimintaohjeita.

Tilannekuvan muodostamisessa keskeistä on oikean asiantuntemuksen käyttö. Tämänhän tiedämme esimerkiksi aselajipäälliköiden roolista. Nyt terveydenhuollon asiantuntijat esittävät arvioitaan koronan kehittymisestä. Viranomaisten lisäksi on monia, jotka esittävät näkemyksiään vaikkapa lehtien yleisönosastokirjoituksin. Tästä kokonaisuudesta valtioneuvoston on muodostettava tilannekuva ja käsitys koronakriisin kehittymisestä sekä toimittava sen mukaisesti. Ei ole välttämättä helppoa. Tässä asiassa on tapahtunut selkeää parannusta pandemian etenemisen myötä. Kertokoon tämä myös tuleville päättäjille, että erilaiset koko valtionhallintoa koskevat harjoitukset eivät todellakaan ole turhia. Näitä asioita ei voi harjoitella liikaa.

Helsingin kadettipiirin jäsenistä runsas neljäsosa (398 jäsentä) on yli 70-vuotiaita. Tämä joukko on velvoitettu pysymään kotona. En ole kovin huolissani. ”On otettava rauhallisesti”, kuten piirimme ikikaaderi majuri Olli Vuorio totesi mediassa Veteraanipäivänä. Kovempaakin on koettu. Ei pidä myöskään unohtaa nuoria perheellisiä jäseniämme. Uudenlainen tilanne, oman ja ehkä puolison etätyöskentelyn muodossa sekä koulusta tai päiväkodista kotona olevien pikkulasten kera, on varmasti koetellut monen perheen arkea. Ehkä tähänkin pätee tuo edellä mainittu ikikaaderimme mainitsema ”on otettava rauhallisesti”.

Tärkein sanomani tässä tervehdyksessä on, että huolehditaan kadettitovereistamme myös tämän koronan aiheuttaman poikkeusolon aikana. ”Mitenkähän kadettiveli X:llä menee?”. Nyt on oikea hetki soittaa tai viestittää kurssiveljelle tai -sisarelle ja kysyä, onko kaikki hyvin. Me olemme ehkä hieman huonoja pyytämään apua, mutta juuri siksi sitä kannattaakin tarjota.

Kyllähän me koronasta selviämme. Kysymys lienee lähinnä milloin. Toivon mukaan voimme ensi vuonna juhlistaa Kadettikunnan 100-vuotisjuhlavuotta arvokkain ja perinteisen juhlallisin menoin. Pysytään terveinä. Hyvää kesää!

Eversti Timo Pöysti
Helsingin kadettipiirin puheenjohtaja

Kevää ja syksyn 2020 tapahtumakalenteri luettavissa tästä linkistä.