Tänään vietetään Kansallista veteraanipäivää

Tänään on Kansallinen veteraanipäivä. Kansallinen veteraanipäivä on Suomessa sotaveteraanien kunniaksi 27.4. vietettävä juhlapäivä ja yleinen liputuspäivä. Sitä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987 osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta.

Lapin sota ja samalla Suomen osuus toisessa maailmansodassa päättyi 27.4.1945, joka on jäänyt Suomen puolustusvoimien viimeisimmäksi sotapäiväksi.

Veteraanisukupolvi turvasi viime sodissamme maamme itsenäisyyden ja kansamme olemassaolon sekä vastasi sotien jälkeen maamme jälleenrakentamisesta. Veteraanisukupolveen kuuluvat maatamme asein puolustaneiden lisäksi myös ne, jotka muuten palvelivat maatamme itsenäisyyden turvaamista ja jälleenrakentamista. Veteraanien tärkein perintö jälkipolville on itsenäinen isänmaa. Veteraaniemme työn tuloksena valtakuntamme johto kykeni palauttamaan rauhan itsenäisyytemme ja vapautemme sekä perustuslakiemme koskemattomuuden ja pohjoismaiseen perinteeseen nojaavan demokratiamme säilyttäen.

Veteraaneja oli vuoden 2022 alussa vielä joukossamme yli 4 000, heistä sotainvalideja on vajaat 700. Veteraaniemme keski-ikä on lähes 97 vuotta ja useita kymmeniä heistä on saavuttanut jo kunniakkaan sadan vuoden iän. Veteraanien puolisoita ja leskiä sekä sotaleskiä on noin 12 000.

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla järjestetään tänään Lappeenrannassa klo 14.00 alkaen. Pääministeri Sanna Marin tuo pääjuhlaan valtioneuvoston tervehdyksen, ja Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen lausuu Puolustusvoimien tervehdyksen.  Pääjuhlaa voi seurata tilaisuutta Ylen kanavilta (TV1 ja Yle Areena).

Kadettikunnan ”Veteraanien Perintö – Arvet efter Veteranerna” sivustoon pääsee tästä linkistä.