Lotta Svärd 100-juhlavuosi huipentuu lokakuussa

Lotta Svärd 100 -juhlavuoden kunniaksi järjestetään pe 8.10. klo 10.00 alkaen juhlawebinaari, jonka teemana on lottajärjestön edelläkävijät, esikuvat ja vaikuttajat. Tiedossa on asiantuntijoiden mielenkiintoisia puheenvuoroja ja monialaisia näkökulmia lottajärjestössä toimineiden naisten yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Webinaarin osallistumislinkki tulee Lotta Svärd 100 -verkkosivustolle (linkki) lähempänä tapahtuman ajankohtaa ja aktivoituu perjantaina 8.10. klo 09.30.

***

Valtakunnallisen Lotta Svärd -yhdistyksen toiminta alkoi vuonna 1921 maaliskuun 22.–23. pidetystä kokouksesta.

Järjestön pyrkimyksenä oli lujittaa maanpuolustuksen henkistä perustaa ja valmentaa naisia huolehtimaan kriisiajan aseettomista tehtävistä. Lottien tarve kasvoi talvisodan myötä ja parhaimmillaan jatkosodan aikana komennuksilla oli 90 000–95 000 lottaa. Enimmillään järjestöön kuului yli 240 000 naista. Välirauhansopimuksen velvoittamana Lotta Svärd -järjestö määrättiin lakkautettavaksi 23.11.1944.

Lotta Svärd –järjestö kantoi yhteiskuntavastuuta itsenäisen Suomen alkuaikoina ja sotavuosina. Tätä perinnettä jatkaa Lotta Svärd Säätiö. Suomen Lottaperinneliitto pyrkii puolestaan huolehtimaan siitä, että tieto lottien toiminnasta ja aikaansaannoksista ei unohdu.

Lisätietoa Lotta Svärd Säätiön historiasta Lotta Svärd -verkkomuseosta tästä linkistä sekä Suojeluskunnat ja Lotta Svärd -sivustolta tästä linkistä