Kadettipiirit 100 vuotta

Itsenäisen Suomen ensimmäiseltä kadettikurssilta vuonna 1920 valmistuneista kadettiupseereista 42 kokoontui Kadettikoulun juhlatilaisuuteen 27.1.1921. Tällöin he päättivät perustaa Kadettikunnan elinikäisen kadettitoveruuden vaalimiseksi. Kadettikunnan säännöt merkittiin viimein yhdistysrekisteriin 23.1.1924. Sen jälkeen yhdistyksessä toteutettiin uudet järjestäytymistoimenpiteet.

Kadettikunnan organisaatiota kehitettiin siten, että yhdistyksen asiamiehet nimettiin eri varuskuntiin. Tällöin nimettiin yhteensä 18 asiamiestä. Tämä päätös tehtiin Kadettikunnan johtokunnan kokouksessa Katajanokan Upseerikerholla 4.4.1924. Päivästä muodostui siten kadettipiirien perustamisen vuosipäivä. Päätös johti myöhemmin piirijakoon ja piiritoimikuntiin. Kadettipiirijako oli jatkuvasti elävä organisaatio, sillä se muuttui joukko-osastojen myötä ja usein myös kadettiupseerimäärien mukaan. Muutoksissa on vuosikymmenten aikana otettu erityisesti huomioon Puolustusvoimien johtamis- ja hallintojärjestelmässä tehdyt muutokset.

Kadettipiiri itsenäisesti toimiva rekisteröitymätön yhdistys ja olennainen osa Kadettikunnan organisaatiota. Kadettipiirejä on tällä hetkellä 21 Pohjois-Lapista Hankoniemeen.

Lisätietoa kadettipiireistä tästä linkistä.

Kadettikunta järjesti juhlavuoden kunniaksi seminaarin 11.4.2024 Maanpuolustuskorkeakoululla Santahaminassa. Kadettikunnan pääsihteerin, eversti evp Heikki Pohjan juhlaseminaarissa pitämä historiakatsaus kadettipiireistä on luettavissa tästä linkistä.