Kurssin panssarivahvuus puoliintui

Kurssiveljemme, kadetti n:o 3563, everstiluutnantti Iivo Allan Vainio siirtyi rivivahvuudestamme 21.6.2012 kotiseudullaan Rovaniemellä. Hän olli syntynyt 7.7.1930 Kittilässä.

Allu kuului kurssimme panssariupseereihin täydentäen upeasti puolustusvoimiemme huollon panssarituntemusta ja johti viiden viimeisimmän palvelusvuotensa Talousvarikkoa (1976 – 81). Kuitenkin pääosa jalkaväkijoukko-osastojen upseeristoa tunsi hänet asiantuntevana ja iloisena kiertuejohtajana, kun panssarintorjuntatietoutta nähtiin tarpeelliseksi antaa ympäri valtakunnan kaikille ikäluokille.

Panssarien teknilliset tiedot tulivat silloin kerrattua uusimpien vaunujen osalta helposti ja suoraviivaisesti, kun Allu Vainio toi vaunut varuskuntaan. Niiden katvealueiden käytännön esittely poisti epävarmimmaltakin varusmieheltä panssarien pelon selkeästi.
Allan Vainio aloitti sotilaan uransa jo jatkosodassa Ilmavalvontayksikössä. Lapin sotaan hän osallistui lähettinä.
Allu ei jäänyt koskaan yksin virkatehtäviensä pauloihin, vaan antoi voimaansa ja taitoaan Upseeriliitolle, jonka Hämeenlinnan osaston puheenjohtaja hän oli 1978.

Hiihtoharrastus otti Lapin miehen myös niin pitkälle mukaansa, että hän kuului Finlandiahiihdon johtoryhmään 11 vuotta (-74 – 84). Suomen Latu ry:tä hän johti varapuheenjohtajana vuosina 1981 – 1984. Suomen Latu on nimennyt Allu Vainion kunniajäsenekseen.
Rovaniemelle siirryttyään Allu etsiytyi jälleen tutuksi ja reiluksi tuntemaansa joukkoon eli otti tehtäväkseen huolehtia vanhoista metsämiehistä Rovalan toimitusjohtajana. Ne miehet arvostivat rämäkkää pamssariupseeria yhtenä omistaan.

Perheensä kanssa Allu jakoi harrastuksensa mm. etsiytyen poikansa kanssa vuoristokiipeilyn extrememaailmaan. Läheisimmät varmaan tunsivat hänessä vahvan upseerin, jonka pehmeä puoli oli varsin lähellä kovaksi uskotun pinnan alla.

Valtiovalta ja setlementtiliike muisti Allan Vainiota seuraavilla kunnia- ja muistomerkeillä: SL R1, Js Mm, Sam, Lapinr ja SR.

Kari Norkola