Kadettikunnan ansiomitali

Kadettikunnan hallitus päätti 1980-luvun lopulla toteuttaa jo pitkään esillä olleen suunnitelman oman ansiomitalin hankkimisesta. Silloinen hallituksen jäsen, everstiluutnantti Paavo Salonen oli pikku hiljaa kehitellyt mitalia mielessään ja tehnyt siitä joitain luonnoksiakin.

Joidenkin parannusehdotusten jälkeen hallitus hyväksyi Salosen esityksen. Tasavallan presidentti Mauno Koivisto allekirjoitti puolustusministeri Elisabeth Rehnin esittelemän asetuksen n:o 1153 14.12.1990.

Ansiomitalia on kahta lajia, ansiomitali miekkojan kera (kuvassa) ja ansiomitali.

Mitalia voidaan myöntää yhdistyksen jäsenille, yhdistykseen kuulumattomille ja myös ulkomaalaisille. Viime manitut eivät voi saada mitalia miekkojen kera. Mitalin myöntää puolustusministeri Kadettikunnan hallituksen esityksestä. Ansiomitalia kannetaan nauhassa muiden kunniamerkkien tapaan ja sitä voi kantaa myös virkapuvussa.

Ensimmäistä ansiomitalia ei luovutettu ylipäällikkö Mauno Koivistolle, koska hänen periaatteenaan oli, että ei ota vastaan itse hyväksymiään mitaleja. Ensimmäinen ansiomitali luovutettiin silloiselle puolustusministeri Elisabeth Rehnille.

Ensimmäisenä Kadettikunnan jäsenenä ansiomitalin miekkojen kera sai kunniajäsen, jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth.